Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója
Fellélegzés #4 – Schumann, Beethoven

2020. augusztus 21. 20.00-21.00

Nagyterem

Fesztiválakadémia 2020

Fellélegzés #4 – Schumann, Beethoven

Csak online

Schumann: A költő szerelme, op. 48
Erdős Attila (tenor), Nagy Péter (zongora)
József Attila: Balatonszárszó
Pogány Judit (színművész)
Beethoven: 9. (C-dúr) vonósnégyes, op. 59/3 („Razumovszkij”)
Kelemen Fesztiválkvartett: Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Daniel Rowland (hegedű, brácsa), Maja Bodanović (cselló)
Schumann hiperérzékeny dalciklusa lenyűgöző virtuozitással emeli át a zenébe Heinrich Heine költészetének valamennyi rétegét: az egyszerű felszín mögé rejtett komplexitást, a romantikus érzelemvilágot és a nevezetes heinei iróniát. A szerelem születését, felívelését és tragikus végét bejáró ciklus, amely egy nagyszabású gyászmenet víziójában végződik, az Operaház fiatal baritonja, Erdős Attila és Nagy Péter, a budapesti és a stuttgarti Zeneakadémia tanára adja elő. Schumann dalciklusához hasonlóan fajsúlyos alkotás Beethoven középső, úgynevezett „hősi” korszakának legnagyobb szabású kamaraműve, a C-dúr vonósnégyes, amely az Andrej Razumovszkij grófnak ajánlott op. 59-es sorozat harmadik darabja. A kompozíció egy időben keletkezett az 5. szimfóniával, és hasonló energiák áradnak belőle, különösen, ha olyan előadók kezébe kerül, mint a Kelemen–Rowland–Kokas–Bogdanović kvartett.
Fazekas Gergely zenetörténész a koncertet megelőzően 19.30-tól műismertető előadást tart a koncert programja kapcsán. Az előadás a 20 órai hangversenyre vásárolt jeggyel látogatható.

Rendező:

Fesztivál Akadémia Budapest

Jegyár:

1 000 Ft