Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György
Rolla János és a Zeneakadémia Kamarazenekara/2

2020. március 29. 19.30-22.00

Nagyterem

A zenekar mesterei

Rolla János és a Zeneakadémia Kamarazenekara/2 A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Időpontváltozás

Haydn: Krisztus hét szava a keresztfán, Hob. XX:2

Narrátor: Mécs Károly
A Zeneakadémia Kamarazenekara
Alma Mater Kórus (karigazgató: Somos Csaba)
Koncertmester: Rolla János
Vezényel: Ménesi Gergely, Somos Csaba

Haydn oratóriumának keletkezéstörténete kissé bonyolult. 1786-ban a délnyugat-spanyolországi Cádiz városából megrendelést kapott a zeneszerző: a nagypénteki szertartásra kellett zenekari művet komponálnia. A bevezető tétel és a záró földrengészene között hét zenei meditáció hangzik el – ezek Jézus hét „szavának” felelnek meg. Közel tíz évvel később, az 1790-es évek közepén Haydn oratóriumváltozatot készített a sorozatból. A német nyelvű szöveget egy holland-osztrák diplomata, hivatalnok, a bécsi klasszikus zeneszerzők egyik neves mecénása, Gottfried van Swieten állította össze. ▪ A hangversenyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói működnek közre: a Zeneakadémia Kamarazenekara 2020-ban három hangversenyen is színpadra áll Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész vezetésével, az együttes második alkalommal az intézmény vegyeskarával egészül ki. A hallgatók a kórus felkészítő tanára, Somos Csaba, valamint az egyetemi szimfonikus zenekar vezetője, Ménesi Gergely irányításával szólaltatják meg a bécsi mester grandiózus művét.

Tájékoztatjuk közönségünket, hogy a hangverseny időpontja megváltozik. A koncertet 2020. szeptember 18-án 19.30-kor rendezzük meg a Zeneakadémia Nagytermében, változatlan műsorral. A március 29-re megváltott jegyek és bérletek érvényesek a szeptember 18-i koncertre.

Szíves megértésüket köszönjük.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

1 500, 2 300, 3 100, 3 900 Ft