Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak
Kerényi Róbert Szigony és barátai

2020. február 6. 19.00-21.00

Solti terem

Akusztikus, autentikus

Kerényi Róbert Szigony és barátai A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Moldvai, gyimesi, radzsasztáni kortárs-autentikus népzene

Tilinkózás - Havajgatás
Szigony balladája: folytonosan változó ritmus alapokon megszólaló keserves, ballada dallamok, különböző tánczenei közjátékokkal
Koboz szóló, Hóra fuhunnal
Gyimesi Keserves, Lassúmagyaros, Csárdás

SZÜNET

Moldvai és radzsasztáni dallamok
Gyimesi Kettős, Keserves, Csárdás, Héjsza
Kavalozás: Doina, moldvai énekelt keserves, Édes Gergelem, Öves
Kezes és Szerba

Kerényi Róbert Szigony (furulya, kaval, tilinkó), Dresch Mihály (furulya, fuhun), Petrás Mária, Ábrahám Judit (ének), Tintér Gabriella (ének, gardon), Sófalvi Kiss Csaba (furulya, kaval), Nyíri László (hegedű), Szlama László (koboz), Benke Ágoston Félix (dob, doromb, tilinkó, levél síp)

Kerényi Róbert emblematikus figurája a táncházmozgalom második hullámának. Ekkor, az 1980-as évek közepén fordult a figyelem az erdélyi vonószenéről a gyimesi és a moldvai magyarok zenei hagyománya felé. Szigonyt aszkétikus életmódja, népzenei gyűjtései, színpadi játéka, a zenei anyagok végtelenül aprólékos feldolgozása, valamint a hátizsákból mindig előkerülő szalonna és hagyma tették – méltán – legendássá. Ezen az estén a műfaj jól ismert muzsikusaival, zenész barátaival lép színpadra. A hallgatóság nem megszokott, precízen felépített népzenei számokat, feldolgozásokat hallhat, hanem nagy szabadsággal előadott, élő, merészen a pillanatnak megfelelően változó zenei folyamatokat. A moldvai és gyimesi táncok mellett érdekes dallampárhuzamokat hallhatunk Radzsasztánból is.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

1 900 Ft