Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György
Rajk Judit, Pétery Dóra és Přemysl Vojta kamaraestje

2019. október 1. 19.30-22.00

Nagyterem

Rajk Judit, Pétery Dóra és Přemysl Vojta kamaraestje A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Mysteria Religiosa

Időpontváltozás

Liszt: Sancta Caecilia
Liszt: Rosario (Eberhard Kraus átirata) – 1. Mysteria Gaudiosa, 2. Mysteria Dolorosa, 3. Msyteria Gloriosa, 4. Pater Noster
Saint-Saёns: Esz-dúr prelúdium és fúga, op. 99/3
Liszt: Le Crucifix I-II-III.
Liszt: Krisztus oratórium, 3. rész: Szenvedés és feltámadás – O filii et filiae
Saint-Saёns: Offertoire pour orgue et cor chromatique
Saint-Saёns: Gloria Patri

SZÜNET

Ducommun: Sonata da Chiesa pour cor et orgue
Arvo Pärt: Es sang vor langen Jahren („Motet für de la Motte”)
Arvo Pärt: My Heart’s in the Highlands
Naji Hakim: Suite Rhapsodique (keleti alternatim énekkel - Balogh Máté: İçtim rüzgarı/Ittam a szélben - részletek)

Rajk Judit (alt), Pétery Dóra (orgona), Přemysl Vojta (kürt)
Közreműködik: Varga Oszkár (hegedű), Ludmány Dénes (brácsa), a Schola Academica és a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének nőikara (művészeti vezető: Merczel György)

Liszt Ferenc orgonamuzsikája a zeneszerző zongoradarabjainak zömével szemben nem a reprezentatív, virtuóz játékmód jegyében fogant; e darabokban sokkal inkább a mester életvitelét tizenéves korától fogva meghatározó elmélyült vallásosság, közelebbről a katolicizmussal való bensőséges viszony tükröződik. Hasonlóképpen áll a dolog a középső és kései alkotókorszakot meghatározó egyházzenei kompozíciók sorával, melyekben csak ritkán jut szóhoz az ünnepélyesség – sokkal gyakrabban az áhítat és a belső megrendültség. Ez az, ami közös platformra helyezi Liszt zenéjét az egyik legnagyobb élő kortárs, Arvo Pärt meditatív kompozícióival. Az észt zeneszerző művei az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet keltenek hazánkban is: itt az alkalom, hogy újabb szempontból vizsgálhassuk életművének két darabját. Az est műsorát Saint-Saëns művei a romantikus, Hakim és Ducommun kompozíciói a 20-21. századi oldalon egészítik ki. A koncert szólistái a liturgikus, vallásos művek avatott előadói. Rajk Judit énekművész és Pétery Dóra orgonaművész gyakori kamarapartnerek, együtt tanítanak a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékén is, közös zenei nyelvüket jól jellemzik a koncerten elhangzó művek. Kürtösként a cseh Přemysl Vojta csatlakozik hozzájuk, kit generációja egyik legkiválóbb művészeként tartanak számon. Vojta, korábban a Berlin Konzerthaus Orchestra, ma pedig a kölni WDR Symphony Orchestra szólókürtöse 2010-ben első helyezést ért el a rangos ARD Zenei Versenyen, 2011-ben pedig Beethoven Ring Award díjat nyert.

Tájékoztatjuk tisztelt közönségünket, hogy a 2019. október 1-re a Zeneakadémia Nagytermébe meghirdetett Rajk Judit, Pétery Dóra és Přemysl Vojta kamaraestre 2019. december 18-án kerül sor a Zeneakadémia Nagytermében. A műsor változatlan marad, de Přemysl Vojta helyett Seleljo Erzsébet lép színpadra.

 Az október 1-re megváltott jegyek  érvényesek a 2019. december 18-i koncertre vagy 2019. október 1-ig a jegyvásárlás helyszínén visszaválthatók.

 Szíves megértésüket köszönjük. 

 

A koncertről bővebben interjúnkban olvashat.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

1 900, 2 900, 3 900, 4 900 Ft