Fokozatosan emelni kell a zeneművészet megértésének, kultiválásának és gyakorlatának színvonalát. Ez a feladat főképp az új Akadémiára hárul.

Liszt Augusz Antalhoz
Bartók Világverseny és Fesztivál Nyitónap

2019. szeptember 8. 13.00-15.30

Bartók Béla Emlékház

Bartók Világverseny és Fesztivál Nyitónap A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Bartók Budapestje városnéző túra/2

Túravezető: Stachó László
Közreműködik: Kökény Eszter (hegedű), Kovács Gergely (zongora)

A Bartók Béla életének fontos helyszíneit, életútjának különleges történeteit elmesélő városnéző túra a Csalán úti Bartók Béla Emlékház bemutatásával kezdődik, ahol a látogatók a legújabb kutatások tükrében ismerkedhetnek meg Bartók életének kevéssé ismert mozzanataival: neveltetésével, családi életével, személyiségével. Innen külön busszal vezet a túra a Zeneakadémiára, az itt található Bartók terembe, ahol munkamódszeréről, zongoraművészi és -pedagógusi tevékenységéről, s végső soron a zenéhez való viszonyáról hallhatnak érdekességeket a résztvevők, végigkövetve a különleges életpályát egészen a legendás 1940-es zeneakadémiai búcsúkoncertig. A túra vezetője Stachó László, a Zeneakadémia és az SZTE Bartók Béla Művészeti Karának oktatója és kutatója lesz. A zenetudós és pszichológus kamarazenét, zenei analízist, 20. századi előadóművészet-történetet, zenetörténetet és zenepszichológiát tanít, valamint Gyakorlásmódszertant (a zenei figyelemirányítás és képzeletfejlesztés átfogó pedagógiai módszertanát). Zenetudományi kutatásainak fókuszában Bartók és a 20. század előadóművészet-története áll – PhD-disszertációja a zongoraművész Bartókról írt első nagyszabású kutatás gyümölcse. Zongoristaként rendszeres közreműködője kamarazenei koncerteknek itthon és külföldön, és hazai mesterkurzusain és továbbképzésein kívül rangos zeneakadémiákon tart Gyakorlásmódszertan mesterkurzusokat Európában, Izraelben és az Egyesült Államokban. 2014-ben és 2017-ben a Cambridge-i Egyetem Zenei Karának Visiting Fellow-ja volt; 2017 óta a cambridge-i Downing College alumnusa.

 

A túra időtartama körülbelül két és fél óra, találkozópont a Bartók Béla Emlékház előtt (1025 Budapest Csalán út 29.)  - kérjük, hogy a túra kezdete előtt legalább 10 perccel korábban érkezzen a helyszínre. A program a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületében ér véget. A program regisztráció köteles, amelyet a lenti linken tudnak megtenni. Regisztráció hiányában sajnos nem áll módunkban beengedni az érdeklődőket. Köszönjük a megértést.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

A regisztráció lezárult.

Jegyár:

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.