Az a feladatunk, hogy valódi tehetségeket formáljunk, akikben megvan a mesterré váláshoz szükséges képesség, s ne foglalkozzunk a tehetségtelen középszerrel.

Liszt Giovanni Sgambatinak
Kai Köpp előadása és workshopja

2019. március 29. 10.00-11.00

X. terem

Kai Köpp előadása és workshopja A Zeneakadémia saját szervezésű programja

„A muzsika lelke” – Hitelesség a romantikus művek interpretálásában

A workshop részletes beosztása:

2019. március 27. (szerda)

  • 16.00–17.00 bevezető előadás, Főépület, V. terem (doktori szeminárium)
  • 17.00–20.00 workshop, Főépület, V. terem (doktori szeminárium)

2019. március 28. (csütörtök)

  • 9.00–10.00 előadás, Főépület, V. terem (doktori szeminárium)
  • 10.00–13.00 workshop, Főépület, V. terem (doktori szeminárium)

2019. március 29. (péntek)

 

 

Felhívjuk figyelmüket, hogy az egyes szekciókra külön-külön kell regisztrálni az adott eseménynél! A workshopra csak a Zeneakadémia hallgatói jelentkezhetnek.

 

A 19. századi repertoár még napjainkban is a zenei felsőfokú képzés gerincét képezi, úgy tűnhet tehát, hogy korunk professzionális előadója számára nem okoz különösebb gondot a Beethoventől Brahmsig terjedő időszak műveinek előadása.  Az utóbbi évtizedekben azonban a korábbi korszakok és a kortárs művek esetében – amelyek kívül esnek tehát a romantikus repertoáron – egy jóval elmélyültebb ismeretanyagot felhalmozó interpretációs megközelítés lett az elfogadott norma. Ennek fényében sokakat meglephet az a mód, ahogy a 19. századi zeneszerzők és előadók játszották saját, ma már széles körben ismert műveiket.

A korai hangfelvételek szemléletes példákkal tudnak szolgálni a romantikus stílusú előadásmódra, és a korabeli oktatási célú (instruktív) kottakiadásokkal lehetővé teszik, hogy egyfajta virtuális mesterkurzuson vegyünk részt a múlt híres előadóival.

A workshop alatt megvitatjuk a korszakra tipikusan jellemző technikákat – pl. a rugalmas tempókezelés, a portamento alkalmazása vagy a hangzattörések –, amelyeket a Joseph Joachimmal, Carl Reineckével és Camille Saint-Saëns-szal, valamint a Liszt Ferenc, Clara Schumann és Johannes Brahms tanítványaival készült felvételeken hallhatunk.

A workshopra szeretettel várunk minden érdeklődő hangszeres hallgatót és zenetudóst.

Jelentkezés a termek befogadóképessége miatt korlátozott, ezért 1 óra időtartamra max. 10 főt tudunk fogadni.

 

Rendező:

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

A regisztráció lezárult.