Fokozatosan emelni kell a zeneművészet megértésének, kultiválásának és gyakorlatának színvonalát. Ez a feladat főképp az új Akadémiára hárul.

Liszt Augusz Antalhoz
Simone Vallerotonda és az I Bassifondi

2019. február 22. 18.30-20.30

Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

Simone Vallerotonda és az I Bassifondi A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Foscarini: Gagliarda francese; Passacaglio sopra la lettera del O; Aria di Firenze per la A e C
Kapsberger: Toccata II; Sfessania; Passacaglia; Colascione
Carbonchi: Scaramanzie; Mariona
Bartolotti: Passacaglia per la D
Corbetta: Passacaglia per la X
Piccinini: Partite sopra quest’aria francese detta l’Alemana (Corrente)
Sanz: Jacaras
Murcia: Folias gallegas; Zarambeques o Muecas; Cumbées; Tarantelas

I Bassifondi: Simone Vallerotonda (theorba, gitár, művészeti vezető), Stefano Todarello (lant, gitár), Gabriele Miracle (ütőhangszerek)

ALFABETO FALSO / HAMIS ÁBÉCÉ Amikor a betűk mögött megbújik valami A XVII-XVIII. századi, lantra, gitárra, theorbára és arciliutóra írt zene nagy részét úgy írták, hogy más hangszerekkel együtt szólaljanak meg. A program ismeretlen repertoárja ritmikai furcsaságaival és harmonikus egyediségeivel kihívás a mai jazz számára. A korabeli gitárosok az akkordokat a normál ábécével jelölték: minden betű egy akkordnak felelt meg. E mellett egy kiegészítő alter egot, ún. hamis ábécét is használtak, mely a normál ábécé akkordjait tartalmazta, acciaccaturákkal és az akkordtól idegen hangokkal. Az akkord mint színharmónia így vált először gyakorlattá, melyből a kor gitárosai létrehozták egyedi előadásmódjukat. Az írott tanúbizonyságok és a zenei és ikonográfiai források alapján jött létre a Simone Vallerotonda által alapított I Bassifondi együttes, azzal a céllal, hogy ismét felfedezze ezt a zenét, és kamarazenei formában, a régizenei együttesekre jellemző előadásmódban tárja a nézők elé. Az Alfabeto falso lemez debütálásakor bekerült az ICMA 2018 (International Classical Music Award) legjobb hangszeres barokk zenei lemezek közé.
>

Támogató:

Jegyár:

A koncertre a belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött. Sajnos a regisztrációs helyek beteltek. Köszönjük a megértésüket.