Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója
Hogyan tovább? – Feltörekvő zenészek kihívásai a komolyzene folyton változó világában

2019. február 21. 14.00-19.00

Előadóterem

Hogyan tovább? – Feltörekvő zenészek kihívásai a komolyzene folyton változó világában A Zeneakadémia saját szervezésű programja

A komolyzenei piac gyorsan változik, a fiatal, feltörekvő zenészek pedig egyre több kihívással találják magukat szemben. A garantált siker és átlátható életpálya napjai már a múlté, és még a legelismertebb művészek karrierje is sokszor váratlan és izgalmas fordulatot vesz.

A kétnapos workshopon azokkal a kihívásokkal és kérdésekkel foglalkozunk, amely a pályakezdő zenészeket foglalkoztatják; a fiatal művészek praktikus tanácsokat kaphatnak többek közt arról, hogyan tudnák magukat újszerű módon bemutatni a szakmának, a megrendelőknek és a közönségnek.

 

2019. február 21. (csütörtök), Előadóterem

 

14.00–18.00

  • Bevezetés: fiatal zenészeket érintő kihívások bemutatása
  • Esettanulmányok előadóművészek és együttesek különböző karrierútjairól
  • Résztvevői kérdések, gondolatok a témákkal kapcsolatban
  • Projekttervek megosztása kis csoportokban és célközönség/koncertprogram, valamint az előadáshelyszín kiválasztása

 

18.00–19.00

Egyéni/kiscsoportos konzultáció Alasdair Taittel, a workshop előadójával és Csonka Andrással, a Zeneakadémia programigazgatójával

 

2019. február 22. (péntek), Előadóterem

 

14.00–18.00

  • Csoportmunka és a projekt/programötletek részleteinek kidolgozása, a projektprezentációk megtervezése
  • A kiscsoportok rövid prezentációi, ötletek közös megvitatása végiggondolva koncertszervezők igényeit
  • Összegzés:
    o kihívások és készségek, amelyek fontosak lehetnek a gyorsan változó komolyzene piacon.
    o A különböző nemzetközi piacok összehasonlítása

 

18.00–19.00

Egyéni/kiscsoportos konzultáció Alasdair Taittel, a workshop előadójával és Csonka Andrással, a Zeneakadémia programigazgatójával

 

Feladat a résztvevőknek a workshop előtt:

Kérjük, vázlatosan dolgozz ki egy zenei projektet/kreatív koncertprogramot, amelyet szívesen megvalósítanál, és ezt a tervet hozd magaddal a workshopra! A workshop során a résztvevők közösen fogják megvitatni (először kis csoportokban, majd az összes résztvevővel), hogyan lehetne a projekteket relevánssá tenni különböző célközönségek és előadói terek számára. A programigazgató által sikeresnek vélt projektötlet megvalósulhat a Zeneakadémia egyik kamaratermében.

 

Jelentkezés:

A workshop angol nyelvű és regisztrációhoz kötött, bárki ingyenesen részt vehet rajta. Részvételi szándékodat, kérjük az itt található online adatlap kitöltésével jelezd 2019. február 18-ig.

A Zeneakadémia hallgatói 4-es kredites Mesterkurzus tantárgyként elismertethetik a workshopon való részvételt.

 

Alasdair Tait 2006-ig a Belcea Quartet csellistájaként a világ számos országában hangversenyezett. Az EMI-nek készített Schubert-, Brahms-, Britten-, Mozart-, Fauré- és Barber-felvételei Gramophone- és Diapason d’Or-díjakat nyertek. A kvartett kétszer is megkapta a Royal Philharmonic Society Awardot, valamint ők voltak a BBC New Generation művészei.

Alasdair jelenleg a Young Classical Artist Trust igazgatója, amely fiatal tehetségeket képvisel világszerte és nyújt nekik karriertanácsadást.

A Guildhall és az Royal North College Music Kamarazene Tanszékének vezetője, a madridi Reina Sofia professzora, illetve a European Chamber Music Academy és a Aldeburgh Music rendszeres oktatója. Mesterkurzusokat tartott a Banff Centre for the Arts-ban, a Glenn Gould Schoolban Kanadában, a New England Conservatory-ban és az amerikai Stanford Egyetemen. Gyakori meghívottja zsűriként különböző nemzetközi versenyeknek. Az oktatás területén végzett munkáját a Brit Szimfonikus Zenekarok Szervezete 2016-ban az Év Művészmenedzsere díjjal jutalmazta.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont