Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek
Purcell Kórus és Orfeo Zenekar

2017. november 8. 19.30-22.00

Bach mindenkor

Purcell Kórus és Orfeo Zenekar A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Bach egyházi kantátái

J. S. Bach
„Es ist nichts Gesundes an meinem Leibe”– kantáta, BWV 25

J. S. Bach
„Es reißet euch ein schrecklich Ende”– kantáta, BWV 90

J. S. Bach
„Schauet doch und sehet ob irgendein Schmerz sei”– kantáta, BWV 46


SZÜNET

J. S. Bach
„Nimm von uns, Herr, du treuer Gott”– kantáta, BWV 101

J. S. Bach
„Herr, gehe nicht ins Gericht”– kantáta, BWV 105

-;-Kalafszky Adriána, Szutrély Katalin (szoprán); Balogh Eszter (alt); Bárány Péter (kontratenor); Komáromi Márton, Mészáros Péter (tenor); Borka Ákos, Najbauer Lóránt (basszus)

Purcell Kórus, Orfeo Zenekar (korabeli hangszereken)

Vezényel: Vashegyi György

A Bach-zenéhez nem kell apropó. Mindenkor szívesen hallgatjuk, zenéjének „üzenete” mindenkor aktuális. Ma már így tekintünk a kantátákra is, pedig e kompozíciók szövege (és ezzel együtt a megzenésítés módja) egykoron igen szorosan az adott vasárnap liturgikus tartalmához kapcsolódott. Vashegyi György és együtteseinek szerdai koncertjén az év öt különböző vasárnapjához illeszkedő kantáta csendül fel. Ám akad e darabok között egy, a 90. kantáta, melyet Bach az adventi időszakkal kezdődő egyházi év végén, egy novemberi vasárnapon mutatott be. Így ennek a koncertszámnak az istentiszteleti rend szempontjából is lesz némi aktualitása, spirituális apropója. A kantáta kottája Bach kéziratában maradt az utókorra, de ritka kivételként e kézirat a közreműködő hangszerek tekintetében igen kevés útmutatással szolgál. A nem mindig kézenfekvő esetekben tehát a darab mindenkori előadójának kell a hangszerelés tekintetében döntést hozni. S hogy 2017. november 8-án Vashegyi György számára mi számít majd ideális, autentikus és aktuálisan üdvözítő hangzásnak, egyelőre titok.

Jegyár:

1 900, 3 100, 4 300, 5 400 Ft