A technika a lélekből szülessen meg, ne a mechanikából.

Liszt Lina Ramannak

2017. június 10. 19.45-22.00

Fesztiválakadémia

Átváltozások (nyitókoncert) A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Brahms
Brácsadalok, op. 91

R. Strauss
Metamorfózisok (Rudolf Leopold átirata)

Kodály
Ave Maria


szünet

Stravinsky
A katona története

-;-Komlósi Ildikó (mezzoszoprán); Kokas Katalin (brácsa); Shai Wosner (zongora)

Aleksey Semenenko, Homoki Gábor (hegedű); Gareth Lubbe, Atar Arad (brácsa), Fenyő László, Andreas Brantelid (cselló); Knut Erik Sundquist (nagybőgő)

Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar (karigazgató: Szabó Soma)

Vezényel: Szabó Dénes

Mácsai Pál (mesélő); Kelemen Barnabás (hegedű); Knut Erik Sundquist (nagybőgő); Thorsten Johanns (klarinét); Jankó Attila (fagott); Nemes Balázs (trombita); Káip Róbert (harsona); Rácz Zoltán (ütőhangszerek)

Vezényel: Maxim Rysanov



„Változtasd meg élted” – Rainer Maria Rilke számára ezt üzeni az archaikus Apolló-torzó, s mi más lehet a művészet értelme, ha nem az, hogy lehetőséget kínál az átváltozásra. A 2017-es Fesztiválakadémia nyitókoncertje valódi lelki metamorfózisra nyújt alkalmat a hallgatóknak, mindjárt az első műsorszám, Brahms Brácsadalai. Késő romantika legmegrázóbb és legszemélyesebb zenéinek egyike a Kossuth-díjas mezzoszoprán, Komlósi Ildikó, valamint a Fesztiválakadémia egyik művészeti vezetője, Kokas Katalin előadásában szólalnak meg. A nyolcvanéves Richard Strauss Metamorfózisok című darabja válogatott vonósok előadásában ezúttal szeptett átiratban lesz hallható. A II. világháború utolsó hónapjaiban született mű nagyszabású sirató, megindító zenei elmélkedés az európai polgári világ végóráiról. Arról a polgári világról, amelynek az ifjú Kodály 1898-as, gyönyörű Ave Maria-feldolgozása még szerves részét képezte. S amely világnak Stravinsky 1918-as zseniális színpadi műve, az ördöggel lepaktáló katona fausti történetét megzenésítő A katona története tartott tükröt. A darabban Mácsai Pál lesz a mesélő.18.30-tól a Nagyteremben Fazekas Gergely zenetörténész műismertető előadása előzi meg a hangversenyt.

Jegyár:

1 500, 2 500, 3 000, 4 000 Ft