Fokozatosan emelni kell a zeneművészet megértésének, kultiválásának és gyakorlatának színvonalát. Ez a feladat főképp az új Akadémiára hárul.

Liszt Augusz Antalhoz
A Dűvő zenekar és Kubinyi Júlia

2017. március 28. 19.00-21.00

Solti terem

Akusztikus, autentikus

A Dűvő zenekar és Kubinyi Júlia A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Hátra van még a java


Bubuci emlékére - Szék, Erdély (Kubinyi Júlia-ének, Hrúz Dénes-hegedű, Nagy Zsolt-kontra,Mohácsy Albert-cselló)


Világközepi táncok - Vásárút, Szlovákia (Hrúz Dénes-hegedű és ének, Hrúz Szabolcs-hegedű, Nagy Zsolt-brácsa, Mohácsy Albert-bőgő, Ürmös Sándor-cimbalom)


Náci bácsié - Magyarpalatka, Erdély (Hrúz Dénes-hegedű, Hrúz Szabolcs-kontra, Nagy Zsolt-kontra, Mohácsy Albert-bőgő


Moldvai muzsika (Kubinyi Júlia-ének, Hrúz Dénes-hegedű, Mohácsy Albert-koboz, Nagy Zsolt-modvai dob)


Kívül-belül - Gyimes-Csík, Erdély (Kubincsi Júlia-ének, Hrúz Dénes-ének és ütőgardon, Hrúz Szabolcs-hegedű, Nagy Zsolt-hegedűkontra, Mohácsy Albert-ütőgardon)


szünet


Tyúk vagy tojás? - Kalotaszeg, Erdély (Hrúz Dénes-hegedű, Hrúz Szabolcs-hegedű, Nagy Zsolt-kontra, Mohácsy Albert-bőgő


Mindent bele! - Lice, Szlovákia (Kubincsi Júlia-ének, Hrúz Dénes-hegedű és ének, Hrúz Szabolcs-hegedű, Nagy Zsolt-brácsa, Mohácsy Albert-bőgő, Ürmös Sándor-cimbalom)


Piros és fekete - Feketelak, Erdély (Kubinyi Júlia-ének, Hrúz Dénes-hegedű és ének, Hrúz Szabolcs-hegedű, Nagy Zsolt-kontra, Mohácsy Albert-bőgő)


Dudaimitáció - (Kubinyi Júlia-szóló ének)


Menyasszonytánc - Erdőszombattelke, Transylvania (Hrúz Dénes-hegedű, Hrúz Szabolcs-hegedű, Nagy Zsolt-kontra, Mohácsy Albert-bőgő)

-;-Kubinyi Júlia (ének)

Dűvő Zenekar: Hrúz Dénes, Hrúz Szabolcs (hegedű); Mohácsy Albert (nagybőgő); Nagy Zsolt (brácsa)

Ürmös Sándor (cimbalom)

A Magyar néprajzi lexikon szerint a „dűvő” (vagy „dúva”) a népi vonószenekar kísérő hangszereinek sajátos játékmódja, amikor ezek azonos ritmus szerint kísérik a szólóhangszert, többnyire két-két hangot összekötve egymással (vesd össze a „dűvő” szót az indogermán nyelvek „2” számnevével: due, deux, stb.). E sajátosan lélegző játékmód az Alföldön, a Dunántúlon és Erdélyben egyaránt ismert. A Hrúz testvérek által 1979-ben alakult nagyszerű népi együttes találó nevet választott magának, hiszen közel négy évtizedes működésük éppen annak a harmonikus együttlélegzésnek lehet metaforája, amely a „dűvő” játékmód lényege, no és repertoárjuk éppoly sokszínű, mint a „dűvő” elterjedtsége. Több mint egy tucat lemezük jelent meg, számos díjat és elismerést kaptak, legújabb szerzeményük pedig egy ifjú énekesnő, a Junior Prima-díjas Kubinyi Júlia, aki a 2012-es országos népzenei verseny, a „Felszállott a páva” egyik győztese lett. Közös koncertjük bizonnyal telíteni fogja energiákkal a Zeneakadémia Solti Termét.

Jegyár:

1 900, 2 500 Ft