Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György

A nagytermi Voit-orgona újjászületése

Tíz év kitartó munkájának és erőfeszítéseinek köszönhetően ma már újra régi fényében tündökölhet a Nagyterem legszebb ékköve, a Voit-orgona, amelynek rekonstrukcióját úttörő teljesítményként értékelik világszerte.

Az orgona-rekonstrukció számokban:

A felhasznált faanyag mennyisége: 100 m3

A projekt időtartama: 2009–2018, összesen 9 év.

A projekt összértéke: 800 millió forint, amelyből a hangszer rekonstrukciójának kivitelezési költsége: 711,2 millió forint.

 

 

A Zeneakadémia Szenátusa művészi, építészeti, műemlékvédelmi, gazdasági és orgonatörténeti szempontok együttes mérlegelésével 2010. május 18-án hozott határozatot az eredeti Voit-orgona rekonstrukciójáról. Az intézmény rektora orgonabizottságot hozott létre, amelyben az orgona értői mellett a gazdasági, jogi és műszaki területek szakemberei is helyet kaptak. A bizottság feladata volt a projekt szakmai előkészítése, a megvalósíthatósági és finanszírozási lehetőségek feltérképezése. Az intenzív munka gyümölcseként 2014 novemberében Magyarország Kormánya határozatot hozott a felterjesztett projekt támogatására.

A nemzetközi közbeszerzési eljárás eredményeként a kiváló referenciákkal rendelkező német Johannes Klais Orgelbau és magyarországi partnere, az AerisOrgona Kft. végezte a rekonstrukciót. A rekonstrukciós terv kidolgozását és az orgonaszakértői feladatokat Szabó Balázs végezte, az Egyetem orgonatanáraiból és műszaki szakembereiből álló szakértői bizottsággal együttműködve.

Ez az első olyan projekt a világon, ahol egy századfordulós elektromos traktúrájú orgonát minden részletében, autentikusan rekonstruáltak. Ugyanakkor a régi rendszertől teljesen függetlenül jelennek meg a modern orgonaépítészet vívmányai is, például a setzer kombináció, azaz, egy olyan számítógépes rendszer, amely az orgona hangszín-kombinációinak kezelését könnyíti meg. A Voit-orgonával nem csupán a Zeneakadémia és az oktatás, de Magyarország is világviszonylatban is egyedülálló orgonakinccsel gazdagodik.

 

Az orgona-rekonstrukció megvalósításában közreműködtek:

Dr. Vigh Andrea – a Zeneakadémia rektora

Dr. Batta András – a Zeneakadémia korábbi rektora

Fassang László – a Zeneakadémia orgonatanára, orgonaszakértő

Dr. Szabó Balázs – a Zeneakadémia orgonatanára, orgonaszakértő

Lakatos Gergely – főmérnök, projektvezető

Martin Kuhnt – a felmérést végző orgonaszakértő

Dr. Bányai Miklós – a projektet előkészítő bizottság vezetője

Csepeli László – műszaki ellenőr, műszaki szakértő

– és sokan mások