A legfontosabb osztály számomra – és a magyar zenészek százai számára – a kamarazenei osztály volt.

Solti György

Grünfeld Vilmos

Pest, 1855. december 16. – Budapest, 1921. november 26.
 
Hegedűművész, tanár. Huber Károly és Ridley-Kohne Dávid voltak tanárai, majd Bécsben, Jacob Dontnál folytatta tanulmányait. Már tizennégy éves korában nyilvánosan hangversenyezett, Beethoven hegedűversenyét adta elő. A Nemzeti Színház zenekarában 1869-től játszott, később átkerült az Operaházhoz a színház operai tagozatával 1884-ben, ahol 1902-től első hangversenymester lett. 1909-ben negyvenéves szolgálati jubileuma alkalmából Ferenc József koronával díszített arany érdemkeresztjét adományozták neki. 1915-ig volt aktív zenekari művész, 1917-ben megkapta az Operaház zenekarának örökös tagja címet. 1894-ben Bürger Zsigmond gordonkaművésszel megalapította a Grünfeld-Bürger vonósnégyest, melynek vezetője és első hegedűse volt. 1910-ig rendszeresen koncerteztek.
 
Siklós Albert így ír Grünfeld vonósnégyeséről: "A főváros akkor egyetlen kis hangversenytermének, valamint a később épült […] Royal hangversenyteremnek dobogóján három magyar vonósnégyestársulat működik: A Stümpfler-Willmouth-, a Grünfeld-Bürger- és a Hubay-Popper kvartett. Személycserék persze gyakoriak voltak. Grünfeld helyén előbb Krancsevics ült az első pulton, Grünfeld viszont a Hubay együttesben működött. Voltak átmenően még más variációk is, de a két prímhegedűst, Grünfeldet és Hubayt ma is úgy látom magam előtt, amint társaik vezérei gyanánt szerepeltek a nyilvánosság előtt.
 
A Hubay kvartett volt az »arisztokrata«, a Grünfeld négyes a »demokrata« együttes. Hubayék ritkábban játszottak, műsorukon főként a klasszikusok jelentek meg, közreműködőik külföldi hírességek, magyar komponisták ritkábban jutottak szóhoz. A Grünfeld-négyes esti, majd később délutáni népszerű hangversenyein a »nagy« Beethovenek, Schumanok és Brahmsok mellett mindig megfért egy-egy magyar komponista, magyar énekesnő vagy magyar zongoraművész."
 
Húsz éven át, 1898–1918-ig tanított a Zeneakadémia hegedű tanszakán, a négyosztályos előkészítő tanfolyamokon évente 13-21 tanítvány került ki keze alól. Bloch József, Kemény Rezső, Szerémi Gusztáv voltak tanártársai.
 
(Csanda Mária)