A képzés az Akadémián igen nehéz, időnként igen kemény volt: aki végigcsinálta, igazi zenészként került ki onnan.

Solti György

Esélyegyenlőségi szempontok érvényesülése, akadálymentesítés

Főépület

A Zeneakadémia épülete kiemelt műemlék, épületszerkezetei, gazdagon díszített belső terei, nyílászáró szerkezetei fokozottan védettek. Az épületben a műemléki adottságok szem előtt tartva biztosítják az akadálymentes használat lehetőségét az OTÉK valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által közzétett "IX. Segédlet a komplex akadálymentesítés megvalósításához" című segédlet szerint. A megfelelő tervezői megoldások kiválasztásához a kiviteli tervszakasz elkészítésében rehabilitációs (esélyegyenlőségi) szakmérnök működik közre.
 
A környező külső járda szintről a Király utcai művészbejárónál biztosítják az épület akadálymentes bejáratát, tehát szintkülönbség nélküli megközelítésének lehetőségét. Az ajtót kártya és kaputelefon segítségével lehet nyitni. A bejárattól akadálymentesen közelíthető meg az épület minden használati szintjét elérő felvonó, amely mind személy, mind teherszállításra alkalmas. Az akadálymentes bejárat szintjétől magasabban lévő földszintet és a pinceszintet ezzel a felvonóval lehet megközelíteni.
 
A földszinti előcsarnokból mindkét oldalon akadálymentes felvonóval az épület minden használati szintje megközelíthető. A műemlék épület közlekedői, folyosói, lépcsői és belső ajtói megfelelően szélesek, a lépcsők fellépő magassága 15 cm. Minden szinten biztosítanak akadálymentes WC helyiséget. A közlekedő területeken, az ajtóknál, valamint az akadálymentes felvonókban és vizes helyiségekben vakok és gyengén látók számára tapintható információs táblák lesznek elhelyezve. A közlekedő területeken a padlóburkolatban a falak mentén eredetileg is színes szegélyminta húzódott, ezt természetesen megtartják, illetve visszaállítják. A szerelvények mindenhol olyan magasságban lesznek, hogy a mozgásukban korlátozott emberek elérhessék őket.
 
Az épületben jelenleg egy személyfelvonó van a Király utcai bejárat melletti előtérben. Ezen a helyen, az akadálymentes követelményeknek megfelelő új személyfelvonót terveznek, ugyanilyen felvonó létesül a Dohnányi utcai oldalon is. A Király utcai szárny szomszéd ház felőli oldalán személy és teherszállításra alkalmas felvonót terveztek, amely az akadálymentes bejárathoz kapcsolódik. A felvonókat fokozott zaj és rezgésvédelemmel látják el.