Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György

Zongorista-változás június 14-én

2014. június 2.

A Bard College Conservatory of Music Zenekarának szólistája Bartók 3. zongoraversenyében Peter Serkin helyett Benjamin Hochman lesz.

A Grammy-díjas Peter Serkin egy váratlan sérülés miatt lemondani kényszerült a Bard Conservatory zenekarával közös európai turnéját, melynek negyedik állomása lesz a június 14-i zeneakadémiai koncert. A beugrást az amerikai sajtó által az egyik legígéretesebb fiatal zongoraművésznek tartott Benjamin Hochman vállalta. A Bard Conservatory zongora tanszékének tanára a 2011-es Avery Fischer ösztöndíj nyertese, s idén jelentette meg második szólóalbumát Homage to Schubert címmel. Érdekesség, hogy Hochman több szálon is kötődik Magyarországhoz, illetve a Zeneakadémiához: kritikusai Kurtág György műveinek avatott tolmácsolójának tartják, és 2010-ben Perényi Miklós partnereként lépett fel a New York-i 92Y koncertközpontban.
 

Benjamin Hochman (fotó: Jürgen Frank)
 

A június 14-i koncert műsorán Bartók III. zongoraversenye mellett Bohuslav Martinů az 1942-es lidicei mészárlás emlékére írt zenekari műve, és Aaron Copland III. szimfóniája szerepel, az egyik legrangosabb amerikai egyetemnek számító Bard College zenekara élén pedig az intézmény rektora, a május 11-i zeneakadémiai Holokauszt-emlékkoncertet is dirigáló Leon Botstein áll majd.