Zene karnyújtásnyira: új bérletek a Zeneakadémián

2016. május 2.

Különleges bevezető kedvezménnyel hirdette meg kilenc új bérletsorozatát, valamint két fesztiválbérletét a Zeneakadémia Koncertközpont.

A Zeneakadémia 2016/17-es sorozataiban egy sor kiemelkedően tehetséges fiatal magyar művész mellett olyan külföldi és hazai csillagok lépnek színpadra, mint Piotr Anderszewski, Baráti Kristóf, David Fray, Viktoria Mullova, Perényi Miklós, Rohmann Imre, Giovanni Sollima, Simon Izabella és Várjon Dénes, Jörg Widmann, vagy Tabea Zimmermann. A bérletek az egyes koncertekre szóló jegyekhez képest jelentős, 20%-os árelőnyt kínálnak, s a Zeneakadémia Koncertközpont a május 22-ig megváltott bérletekre további 15%-os bevezető kedvezményt biztosít.

 

 

A Zenekar a központban bérlet keretében a zongoravirtuóz David Fray Mendelssohn műveivel, az extravagáns csellista, Giovanni Sollima a 18. századtól napjainkig terjedő műsorral érkezik, Piotr Anderszewski és az Európai Kamarazenekar pedig a bécsi klasszika műfajait járja körbe 20. századi kitekintéssel. A Kamarazene Nagyteremre sorozatban 2017 tavaszán hét, szólistaként is világszerte ünnepelt művész – mások mellett Pekka Kuusisto, Nyikolaj Luganszkij és Emmanuel Pahud – mutatja meg kamaramuzsikusi kvalitásait. A Tiszta barokk bérlet olyan historikus együtteseket vonultat fel, amelyek szívesen merítenek friss ötleteket a zenei spontaneitás és fantázia mai mestereitől. A Venice Baroque Orchestra szólistája Viktoria Mullova lesz, a Holland Baroque Society koncertjén a lengyel jazz-zongorista, Leszek Możdżer működik közre, húsvét alkalmából pedig az Ábrahám Consort előadásában hallhatjuk új megvilágításban a János-passiót.

 

David Fray (Fotó: Warner Classics / Jean Baptiste Mondino)

 

A 20. századi és kortárs zenére koncentráló Itt és most sorozatban a kiváló brit kamaraformáció, a London Sinfonietta koncertjét követően Dobozy Borbála, Kamp Salamon és a Budapesti Vonósok adnak elő két 20. századi, csembalóra írt versenyművet barokk előképeikkel párba állítva, míg a Rácz Zoltánt és vendégeit felvonultató záróest műsorán csupa két ütőhangszeresre és két zongoristára írott mű szerepel. A Kamarazene karnyújtásnyira bérlet első estjén a 140 éve született Dohnányi Ernő művei hangzanak el, majd Rohmann Imre és Rohmann Ditta ad rendhagyó koncertet saját átirataikból. A sorozat utolsó hangversenyén is főszerepet kap a cselló, hiszen az Új Magyar Kamarazenekar olasz estjének szólistája a karizmatikus fiatal gordonkaművész, Leonard Elschenbroich lesz.

A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara A zenekar mesterei 2016/17-es évadának keretében Kovács János, Ménesi Gergely és Antal Mátyás, illetve Kobajasi Kenicsiró vezetésével lép színpadra, s olyan remekműveket is műsorra tűznek, mint a Bartók-év alkalmából megszólaló A kékszakállú herceg vára. A jövő csillagait bemutató A tehetség kötelez bérletben Pálfalvi Tamás, Kruppa Bálint, a lengyel Tomasz Daroch és vendégeik mellett három zeneakadémista énekesnő mutatkozhat be.

 

Holland Baroque Orchestra (Fotó: Wouter Jensen)

 

Újdonság a Zeneakadémia bérletkínálatában Mandel Róbert sorozata, a Hangszercsodák. A hangszertörténész négy koncerten mutat be és szólaltat meg vendégei közreműködésével egy sor olyan különleges instrumentumot, amelyek hétköznapi hangversenyeken alig-alig jutnak szóhoz. A Liszt-kukacok Akadémiája 10–15 éves iskolásoknak ajánlott sorozata az ősz folyamán a zene és a természet viszonyát állítja a három Solti termi és egy nagytermi koncert fókuszába.

 

Viktoria Mullova (Fotó: Fotó Puck)

 

A kilenc sorozat mellett a Zeneakadémia Koncertközpont két őszi fesztiváljára is lehet bérletet váltani. Az októberi Anda Géza Fesztiválra a magyar zongoraművész nevét viselő rangos svájci verseny kiválóságai kaptak meghívást. Egy hónappal később,  2016. novemberében rendezi meg a Zeneakadémia a második kamara.hu fesztivált. A négynapos kamarazene-ünnep– melynek művészeti vezetői ezúttal is Simon Izabella és Várjon Dénes – öt koncertjén a kamarazene-történet meghatározó fordulópontjait, köztük Schubert dalait és Schumann ciklusait, Debussy utolsó nagy alkotását, valamint a kortárs kamaramuzsika jeles kompozícióit követhetjük végig a zongoraművész-házaspár és a világ élvonalába tartozó művészbarátaik kalauzolásával.

A bérletek a készlet erejéig, de legkésőbb az adott sorozat első koncertjének időpontjáig vásárolhatók meg a Zeneakadémia jegypénztárában (1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8., nyitva naponta 10.00-18.00 óra között, illetve előadási napokon a szünet végéig), valamint a zeneakademia.hu/berletek oldalon, ahonnan a koncertek részletes ismertetői is elérhetők. A bérletes koncertekre szólójegyek június 1-től válthatók, s ugyanekkortól lesz elérhető a Zeneakadémia honlapján a 2016. szeptember-decemberi teljes koncertkínálat.