Az ízlés valaminek a tagadása. A zseni állít, mindig csak állít.

Liszt Ferenc

Várjon Dénes az Európa Kamarazenekar szólistáival ad közös koncertet

2022. október 26.

Október 29-én Mozart, Janáček, Schubert és Dvořák művei hangzanak el a Zeneakadémia Nagytermében – a hangverseny különlegessége, hogy a zongora és a vonósok mellett ezúttal fúvósok is megszólalnak.

Várjon Dénes zongoraművész rendszeres vendége a Zeneakadémia Kamarazene Nagyteremre elnevezésű sorozatának. Ezúttal az Európa Kamarazenekar szólistáival lép fel, mindkét félidőben egy-egy bécsi és cseh komponista műveit adják elő.

Mozart Esz-dúr zongoraötöse nyitja a különleges kamaraestet, majd Janáček eredetileg zongoraversenynek tervezett, Concertino című darabja következik, amelynél a szerző a zenekart néhány fúvósra és vonósra csökkentette: kamarazenében ez viszonylag ritka összeállítás.

A szünet után Schubert élete utolsó évében keletkezett, éteri hangzású éjszaka-zenéje, az Esz-dúr notturno hangzik el, végezetül pedig Dvořák 2. (A-dúr) zongoraötöse, amely a műfaj egyik legnépszerűbb alkotásává vált. A lassú tétel azt az ukrán eredetű elnevezést kapta (Dumka), amely énekelt epikus balladák gyűjtőneveként szolgált, és amely nemcsak őt, hanem számos más szláv zeneszerzőt is megihletett.

Az Esterházy Magyarország Alapítvány – a koncert társszervezője – a történelmi család hagyományait folytatva támogatja a művészeti rendezvényeket, és szívesen működik együtt olyan szervezetekkel, amelyek a tradíció és a kortárs művészet gondolatébresztő együttes megjelenését mozdítják elő a mai közönség számára.

Várjon Dénes zongoraművész társaságában a világhírű Európa Kamarazenekar szólistái: Lorenza Borrani, Maia Cabeza (hegedű), Nimrod Guez (brácsa), Richard Lester (cselló), Kai Frömbgen (oboa), Johannes Peitz (klarinét), Rie Koyama (fagott), illetve Zempléni Szabolcs (kürt) lép pódiumra. Az estre jegyek még elérhetők a Zeneakadémia pénztárában és honlapján.