Fokozatosan emelni kell a zeneművészet megértésének, kultiválásának és gyakorlatának színvonalát. Ez a feladat főképp az új Akadémiára hárul.

Liszt Augusz Antalhoz

Újra megnyitott a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri műemlék épülete – sajtóvisszhang

2013. október 29.

A magyar sajtó kiemelt figyelmet szentel a Zeneakadémia 2013. októberi újranyitásának.

Az Ünnepélyes Megnyitó Gálakoncertet 2013. október 21-én rövid sajtótájékoztatóval egybekötött sajtóbejárás előzte meg. Másnap, Liszt Ferenc születésének 202-dik évfordulóján tartottuk a Zeneakadémia nemzetközi szakmai sajtótájékoztatóját, amelyet Solti György szobrának felavatása, és a róla elnevezett Kisterem névadó ünnepsége követett. A Zeneakadémia október 22-i eseményeiről az általunk meghívott  nemzetközi sajtó meghatározó médiumai is beszámoltak, a magyar sajtóban és médiában pedig óriási figyelmet kapott a megnyitó, közel 200 megjelenés született. Ezekből soroljuk a legfontosabb online cikkeket az alábbiakban.

 

Ilyen lett a megújult a Zeneakadémia - megmutatjuk

Több mint száz restaurátor és összesen több mint ezer ember munkájának eredménye látható a megújult Zeneakadémián - hangsúlyozta Batta András rektor a 26 hónap alatt felújított és kedden ünnepi hangversennyel megnyíló Liszt Ferenc téri épület hétfői sajtóbejárásán. (Hirado.hu)

 

Bejártuk: nézze meg velünk az új Zeneakadémiát! - Nagyítás-fotógaléria

Liszt Ferenc születésnapjára nyitják meg a Zenekadémia három éve bezárt kapuit. A szecessziós épületről lekaprták a szocialista idők festékrétegeit, így száz éves cirádákra és színekre bukkantak a restaurátorok. A koncertkedvelők örülhetnek, az autósok viszont utálni fogják a Liszt Ferenc téri átalakításokat. A hvg.hu bejárta az felújított épületet.

 

Így néz ki az új Zeneakadémia belülről

Az október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján megnyíló Zeneakadémiát több mint 13 milliárd forintból, Európai Uniós és állami támogatásból rekonstruálták. Nem csak a szecessziós zenepalota született újjá, hanem a felsőoktatási intézmény szerepköre is tágult, a Zeneakadémia koncertközponttá avanzsált. Az ORIGO videót is forgatott a sajtóbejáráson.

 

Zsolnay díszíti a Zeneakadémiát

Október 22-én adták át a gyönyörűen felújított fővárosi Zeneakadémiát. Az elegáns szecessziós stílusú épület belső kerámiaburkolatát pécsi porcelán díszíti. (pécsma.hu)

 

Nemcsak az infrastruktúra, hanem az oktatás szelleme is megújul a Zeneakadémián

Az oktatás szelleme is megújul a Zeneakadémián, nemcsak az infrastruktúra - az egyetemen és a hozzá kapcsolódó koncertközpontban -, mert bár őrzik a nagy elődöktől örökölt tradíciót, ma biztosan másképp kell oktatni, mint Liszt korában - hangoztatta Batta András rektor. (Suliháló.hu)

 

Minden szín más

Amikor szeretett és sokat használt épületeinket felújítják, először mindig felemás érzésekkel megy be az ember: egyszerre örül a változásoknak és tart is tőlük. Máshol lesz a büfé? Nem nyikorog majd ugyanolyan otthonosan a szék vagy a Nagyterem padlója? Miért lett fekete az oldalfal, ha eddig fabarna volt? Mi változott, és ha változott, miért kellett változnia? (Népszabadság Online)

 

Helyzetjelentés - Liszt Ferenc Zeneakadémia, 2013. október 20.

Nem mindennapi módon zajlott-zajlik a Zeneakadémia (fő)épületének újranyitása. Attól most eltekintenék, hogy felidézzem a felújítás történetét, legyen elég annyi, hogy nagyon nehézkesen ment, eredetileg a megnyitásának centenáriumára kellett volna elkészülnie. (Café Momus)

 

Kitüntették a Zeneakadémia felújítását vezető szakembereket

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Érdemrend polgári tagozatának lovagkeresztjét adta át kedden Budapesten a Liszt Ferenc Zeneakadémia felújítását vezető szakembereknek: Lakatos Gergely műszaki menedzsernek, főmérnöknek és Csepeli László építészmérnöknek. (Epresso.hu)

 

Újra vár a Zeneakadémia

A Korb Flóris és Griegl Kálmán tervezte zenepalota rekonstrukciója az első tervpályázattól az átadásig egy évtizeden át tartott, az építési munkálatok 26 hónapon keresztül zajlottak.  (Metropol)

 

Új korszak világsztárokkal

A kormány belátta, hogy a komolyzene olyan kultúrdiplomáciai eszköz, amellyel javítani lehet globális megítélésünkön, s ráadásul a futballal szemben a zenében nemcsak múltunk van, hanem jelenünk is. Talán ennek köszönhető a Zeneakadémia teljes felújítása, majd kedd esti látványos átadása is.  (Népszabadság Online)

 

Zeneakadémia: Liszthez méltóan

Átadták a Zeneakadémia megújult épületét. A több mint 13 milliárd forintból megvalósult felújításért Orbán Viktor miniszterelnök köszönetet mondott a magyar és az európai adófizetőknek is. (Világgazdaság)

 

Orbán Viktor a Zeneakadémián: A művészet erőforrás

Szükség van a művészet jótéteményeire, a kiváló művészekre és a magyar önkifejezés minden formájára, mert a művészet erőforrás - hangsúlyozta Orbán Viktor a felújított Zeneakadémiát megnyitó gálaműsoron kedden, Liszt Ferenc születésnapján. A miniszterelnök szavai szerint a zene lehet a legalkalmasabb arra, hogy másoknak is visszaadja a magyarok sajátos érzésvilágát. (Heti Válasz)

 

Orbán a Zeneakadémián: a művészet erőforrás

Az elmúlt években a gazdasági válság ellenére is egyre több erő, figyelem, valamint pénz jutott a kultúrára, és nem lesz kivétel ez alól a következő esztendő sem – mondta a miniszterelnök kedden a megújult Zeneakadémia megnyitóján. (Mandiner.hu)

 

Kelemen Kvartett az új Zeneakadémián

November 3-án „eredeti lakói" költöznek a Zeneakadémia nagytermébe – hiszen a világ egyik legszebb és legjobb akusztikájú termét elsősorban kamarazenei koncertekre tervezték. (Kultúrpart)

 

Sikertörténet: újra szól a muzsika a Zeneakadémián

Liszt Ferenc születésének 202. évfordulóján kedden ünnepélyesen megnyitotta kapuit a Zeneakadémia.

(Magyar Nemzet Online)

 

Batta András: Új fejezet kezdődik a magyar zene történetében

Szeretnék visszaállítani az épület eredeti funkcióját és a hallgatóknak fellépési lehetőséget kívánnak biztosítani – jelentette ki Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora az M1 Az Este című műsorában. (MTI)

 

Zeneakadémia - Felavatták Solti György szobrát a Zeneakadémia előtt

A Zeneakadémia világhírű növendékének, Solti György karmesternek állít emléket az intézmény előtt, a Liszt Ferenc téren elhelyezett térkompozíció, amelyet kedden délután avattak fel.  (Művész-Világ)

 

Elképesztő képek: így néz ki Budapest egyik legszebb épülete

Huszonhat hónapon keresztül száznál több restaurátor, összesen több mint ezer ember dolgozott a Zeneakadémia épületén. Íme, a felújított egyetem legszebb részletei. (Eduline.hu)

 

Kocsis Zoltán fog először vezényelni a felújított Zeneakadémián

Liszt Ferenc születésnapján, ma este ünnepi koncerttel nyílik meg a 26 hónapos rekonstrukciós munkával megújult Zeneakadémia.  (HVG)

 

Patinás és modern épület

Darus kocsi állt még tegnap a felújított Zeneakadémia előtt, és a díszburkolatot is éppen rakták le a Liszt Ferenc téren a tegnapi sajtóbejárás idején. Ha egyelőre nincs is minden kész, az kimondható, hogy az épület gyönyörű lett, és korszerű technikával látták el. Ma gálahangversennyel nyitják meg. (Népszava)

 

Zeneakadémiai szabadság

Volt nekem egy lépcsőm a Zeneakadémián, az oldalerkélyen, közvetlenül a protokollpáholy mellett. Fölhajtható volt. Megvártam, míg a jeggyel érkezők leülnek, aztán felhajtottam, és rátelepedtem. Ketten is elfértünk rajta, úgy még jobb volt. Nagy karmestereket, hatalmas előadóművészeket láttam így közvetlen közelről, megfigyelhettem a mimikájukat, gesztusaikat, nemcsak az a zene hatott rám, amit létrehoztak, hanem erőteljes személyiségük is. (Népszava)

 

Felújított Zeneakadémia: VIP-terasz van, csobogó szökőkút nincs

Liszt Ferenc születésnapjára, október 22-re nyitják meg a Zenekadémia három éve bezárt kapuit. A szecessziós épületről lekaparták a szocialista idők festékrétegeit, így száz éves cirádákra és színekre bukkantak a restaurátorok. A koncertkedvelők örülhetnek, az autósok viszont utálni fogják a Liszt Ferenc téri átalakításokat.  (Sportmenu.net)

 

Láttátok már a megújult Zeneakadémiánkat? - megmutatjuk!

Liszt Ferenc születésnapján, kedden este ünnepi koncerttel nyílt meg a 26 hónapos rekonstrukciós munkával megújult Zeneakadémia. Nézzétek meg a képgalériát! (Családháló.hu)

 

Zeneakadémia: szobrot és kistermet avattak Solti György emlékére

A Zeneakadémia világhírű növendékének, Solti György karmesternek állítottak emléket az intézmény előtt, és átadták a róla elnevezett kistermet is.  (Délmagyar)

 

Orbán Viktor: a művészet erőforrás

Szükség van a művészet jótéteményeire, a kiváló művészekre és a magyar önkifejezés minden formájára, mert a művészet erőforrás - hangsúlyozta Orbán Viktor a felújított Zeneakadémiát megnyitó gálaműsoron, Liszt Ferenc születésnapján. A miniszterelnök szavai szerint a zene lehet a legalkalmasabb arra, hogy másoknak is visszaadja a magyarok sajátos érzésvilágát. (Demokrata)

 

Régi-új pompa Liszt születésnapján

Október 22-én este ünnepi koncerttel nyílik meg a 26 hónapos rekonstrukciós munkával megújult Zeneakadémia százhat esztendős, szecessziós épülete. Az ünnepélyes átadás tiszteletére az alapító, Liszt Ferenc születésnapján nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak az épület kistermében. (Fidelio.hu)

 

Balog: Nagyobb stratégia része a Zeneakadémia felújítása

A Zeneakadémia felújítása nem izolált projekt, hanem más beruházásokkal együtt a kormány nagyobb ívű kulturális stratégiájába illeszkedik - mondta a zenepalota keddi budapesti sajtótájékoztatóján az emberi erőforrások minisztere. (Gondola.hu)

 

Az első légifelvételek a Zeneakadémia megújult épületéről

Ma, vagyis kedden este tartják a Zeneakadémia megújult Liszt Ferenc téri épületének ünnepélyes nyitóhangversenyét. A hétfői sajtóbejáráson kvadkopterrel szálltunk a magasba, hogy a földszinttől a tetőig lássuk az eredeti fényének megfelelően helyreállított remekművet.  (Heti Válasz)

 

Budapest a zene világvárosa lehet

Az első tervpályázatot éppen tíz éve, 2003-ban írták ki a Zeneakadémia felújítására, hogy végül az akkori nyertes tervek alapján idén, október 22-én este, Liszt Ferenc születésének 102. évfordulóján Budapest zeneszerető nagyközönsége ismét birtokba vehesse az évek óta nélkülözött épületet. (Heti Válasz)

 

Ünnepi koncerttel nyit a megújult Zeneakadémia

A gálaestet este 7-től az M1, a Duna World, a Bartók Rádió és a Kossuth Rádió is közvetíti, ez utóbbi este nyolcig. (Hir6.hu)

 

 A Zeneakadémia megújulását is jórészt az Uniónak köszönhetjük

Befejeződtek a felújítási munkálatok magyar zenekultúra legendás épületében, a Liszt Ferenc téri Zeneakadémiában, amely így ismét régi pompájában fogadja a muzsika szerelmeseit. (Hírhatár.hu)

 

Lovagkeresztet kaptak a Zeneakadémia felújítói

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Érdemrend polgári tagozatának lovagkeresztjét adta át kedden Budapesten a Liszt Ferenc Zeneakadémia felújítását vezető szakembereknek: Lakatos Gergely műszaki menedzsernek, főmérnöknek és Csepeli László építészmérnöknek - közölte az Emmi sajtófőosztálya. (HVG)

 

Orbán: több pénz jutott a kultúrára

Szükség van a művészet jótéteményeire, a kiváló művészekre és a magyar önkifejezés minden formájára - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a felújított Zeneakadémiát megnyitó gálaműsoron kedden. (HVG)

 

Transzcendens erők a Zeneakadémia körül

Transzcendens erők mozdultak meg a Zeneakadémia újjászületése körül - ezzel a meglepő bejelentéssel indította Batta András rektor, kormánybiztos a Zeneakadémia nyitónapján tartott nemzetközi sajtótájékoztatót. A rektor szerint "a történelmi intézmény fantasztikus múltja sugározhatott ki a döntéshozókra", így újulhatott meg összességében tíz év alatt a Zeneakadémia. A tervpályázatot még 2003-ban írták ki és ma, 2013. október 22-én (az alapító, Liszt Ferenc születésnapján) adják át a felújított intézményt. Az ünnepélyes gálakoncert este lesz, Kocsis Zoltán vezényel majd. (Index.hu)

 

Orbán: szükség van a művészet jótéteményeire

"Szükség van a művészet jótéteményeire, a kiváló művészekre és a magyar önkifejezés minden formájára." (Ma.hu)

 

Batta András: a Zeneakadémia egy szent csarnok

"A Zeneakadémia több mint egy hangversenyterem: szent csarnok, ahol olyan zenészgenerációk nőttek fel, akik világhírűvé tették az intézményt." (Kultúrport.hu)

 

Zeneakadémia: szobrot és kistermet avattak Solti György emlékére

A Zeneakadémia világhírű növendékének, Solti György karmesternek állítottak emléket az intézmény előtt, és átadták a róla elnevezett kistermet is. (Kisalföld.hu)

 

Orbán: A zene támogatása minden nemzet érdeke

Egész napos programsorozattal ünnepelték a Zeneakadémia újranyitását. Nemcsak a belső tér újult meg, az épület előtti téren felavatták Solti György karmester bronzszobrát. A gálaesten Orbán Viktor azt mondta: a zene átsegít a válságokon, támogatása ezért minden nemzet érdeke. (Magyar Nemzet Online)

 

Orbán: Ezt adja nekünk vissza a Zeneakadémia

Orbán Viktor szerint a felújított Zeneakadémia ismét méltóvá vált alapítója, Liszt Ferenc nevéhez. Az épületet 13 milliárd forintból újították fel, a rekonstrukciós munka 26 hónapig tartott. (Magyar Nemzet Online)

 

Zeneakadémia – Alekszandr Szokolov: Moszkvának is hasznosak a felújítás tapasztalatai

Budapest, 2013. október 22., kedd (MTI) – A Zeneakadémia rekonstrukciójával kapcsolatos tapasztalatok a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium nagyszabású megújítási programja számára is igen hasznosak – mondta Alekszandr Szokolov, a nagy múltú intézmény rektora kedden az MTI-nek. (Magyar Online)

 

Zeneakadémia – Christopher Cotton: a magyarok büszkék lehetnek a Zeneakadémiájukra

Budapest, 2013. október 22., kedd (MTI) – A tehetséges magyar zenészek jövője szempontjából fontos projektnek nevezte a Liszt Ferenc Zeneakadémia felújítását Christopher Cotton, a világ egyik legrangosabb koncerttermének számító londoni Royal Albert Hall vezérigazgatója, aki a budapesti zenepalota keddi megnyitójának vendégeként beszélt az MTI-nek a londoni terem repertoárjáról. (Magyar Online)

 

A 24. órában volt a Zeneakadémia

Kedden nyitják meg a megújult Zeneakadémiát, ami bár kívülről szép épületnek tűnt, a műszaki állapota már kritikus volt. (Mandiner.hu)

 

Megnyílik a megújult Zeneakadémia

Liszt Ferenc születésnapján, ma este ünnepi koncerttel nyílik meg a 26 hónapos rekonstrukciós munkával megújult Zeneakadémia. (Metropol)

 

Újra a „régi" a Zeneakadémia Nagyterme

Ma este ünnepélyes gálakoncerttel nyílik meg a 13,7 milliárd forintból felújított Zeneakadémia. (Metropol)

 

A zene és a művészet támogatása nem luxus a válságban

Szükség van a művészet jótéteményeire, a kiváló művészekre és a magyar önkifejezés minden formájára, mert a művészet erőforrás - hangsúlyozta Orbán Viktor a felújított Zeneakadémiát megnyitó gálaműsoron kedden, Liszt Ferenc születésnapján. A miniszterelnök szavai szerint a zene lehet a legalkalmasabb arra, hogy másoknak is visszaadja a magyarok sajátos érzésvilágát. (Népszabadság)

 

Orbán titkos kódról beszélt a Zeneakadémián

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett a 13 milliárd forintból felújított Zeneakadémia megnyitóján, és azt mondta, a válságban sem luxus a zenét és a kultúrát támogatni, mert a művészet nem pénzügyi tehertétel, hanem erőforrás. Orbán azt is mondta, hogy a magyarok titkos kódját, amelyet csak mi értünk, a zene által tudjuk átadni más népeknek. (Origo.hu)

 

Zeneakadémiai megnyitó: Batta András szerint ez az épület több mint hangversenyterem

A Zeneakdémia tönn mint egy hangversenyterem: szent csarnok, ahol olyan zenészgenerációk nőzzek fel, akik világhírűvé tették az intézményt – mondta  a megújult  Liszt Ferenc téri épület kedd esti megnyitóján Batta András rektor. Mint emlékeztetett: az 1907-ben átadott épület felújítási projektje tíz éve kezdődött meg, és több kormány támogatásával, összesen 13,2 milliárd forint hazai és uniós forrásból valósult meg. (Telepress)

 

Kulturális megaprojektek a Zeneakadémiától a Múzeumi Negyedig

A Zeneakadémia felújítása nem izolált projekt, hanem más beruházásokkal együtt a kormány nagyobb ívű kulturális stratégiájába illeszkedik - mondta a zenepalota keddi budapesti sajtótájékoztatóján az emberi erőforrások minisztere. (Turizmusonline)

 

Megújult a Zeneakadémia

Befejeződött száznál is több restaurátor és összesen ezer ember 26 hónapos munkája, kedden ünnepi hangversennyel újra nyit az épület, melyet hétfőn megmutattak a sajtó képviselőinek. (444.hu)

 

Balog Zoltán és Batta András bemutatta a kedden újra megnyíló Zeneakadémia épületét

Több mint száz restaurátor és összesen több mint ezer ember munkájának eredménye látható a megújult Zeneakadémián – hangsúlyozta Batta András rektor a 26 hónap alatt felújított és kedden ünnepi hangversennyel megnyíló Liszt Ferenc téri épület hétfői sajtóbejárásán. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felidézte: egy évvel ezelőtt állványok alatt egy kórust hallgatva hangsúlyozta, hogy a művészet nehéz körülmények között is virágzik, most pedig a magyar zene méltó körülmények közé került. (Hirek.ws)

 

A Zeneakadémia visszavág

A héten átadják a márciusra ígért, pénteken befejezett Zeneakadémiát. A számla a 2007-ben tervezett 2,7-ről 6,5 milliárdra nőtt, a teljesen megújult, elegáns szecessziós épület ragyog. Biztos, hogy az új átriumok miatt lesz vita. (Index.hu)

 

Zeneakadémia: eredetiség és korszerűség

Ünnepi hangversennyel adják át holnap este a Liszt Ferenc téri felújított épületet. 13,2 milliárd forintból újult meg a Zeneakadémia, amely visszanyerte 1907-es eredeti állapotát, miközben a XXI. század elvárásainak megfelelően korszerűsödött. (Magyar Nemzet Online)

 

Több mint tízmilliárd forintból újult meg a Zeneakadémia

Kedden, Liszt Ferenc születésének 202. évfordulóján adják át a zeneszerző nevét viselő Zeneakadémia megújult épületét. A felújítás még 2011-ben kezdődött, hazai és uniós forrásokból finanszírozták. (Magyar Nemzet Online)

 

Jövőre az állam 238,5 milliárd forintot szán a kultúrára

Mintegy 17 milliárd forinttal 238,5 milliárd forintra nőnek jövőre az állam kulturális és közösségi szolgáltatásokra fordított támogatásai, ebből a kultúráért felelős államtitkárság több mint 40 milliárd forint fölött rendelkezik - közölte Halász János vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján annak kapcsán, hogy jövő héten kezdődik a költségvetés általános vitája az Országgyűlésben. (Szinhaz.hu)

 

Óriási a várakozás a Zeneakadémián

A hazai és a nemzetközi zenei élet nagy várakozása előzi meg a Zeneakadémia keddi, ünnepi gálaműsorát, amelyet az M1, a Duna World és a Bartók Rádió is élőben közvetít. Az újra megnyíló Zeneakadémia Liszt Ferenc téri főbejárata előtt október 22-én délután avatják fel Párkányi Raab Péter szobrászművész Solti György karmesternek emléket állító, csaknem három méter magas bronz térkompozícióját.  (MTI)