Liszt szerepe a zongorajátszásban ugyanaz, mint Euklideszé a geometriában.

Alan Walker

Új karmester az I. Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál zárókoncertjén

2015. november 25.

Lemondta európai útját Leo Brouwer, a kubai művész így nem vesz részt a tiszteletére rendezett fesztiválon sem, melynek zárókoncertjén Joan Pagès vezényel majd.

A MIDEM-díjas zeneszerző a párizsi terrortámadás miatt mondta le európai útját, a kubai művész így nem tud részt venni a december 4-6. között rendezett I. Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon sem. A változás nem érinti a rendezvénysorozat programját: a háromnapos fesztivál központjában továbbra is Leo Brouwer állnak majd, olyan világhírű művészek tolmácsolásában, mint Costas Cotsiolis és Ricardo Gallén spanyol gitárművészek. A zárókoncerten a kubai művész helyett a nemzetközileg elismert spanyol karmester-zongoraművész, Joan Pagès fogja vezényelni az Anima Musicae Kamarazenekart.
 

Joan Pagès

Joan Pagès rendkívül sokoldalú karmester, otthonosan mozog a historikus stílusban, de kortárs műveket, valamint filmzenéket is rendszeresen vezényel. Diplomáit Spanyolországban, majd Detmoldban és Weimarban szerezte meg, ahol a 2009 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán oktat is. Rendszeresen koncertezik zongoraművészként és karmesterként Európa-szerte és Latin-Amerikában, csaknem félszáz kortás mű ősbemutatója fűződik nevéhez. 2006-ban második helyezett lett az olaszországi Luigi Mancinelli Nemzetközi Operakarmester-versenyen.

A háromnapos fesztiválra korlátozott számban még kaphatók jegyek a Zeneakadémia pénztárában, illetve a kapcsolódó linkeket követve.