Kodály módszere zseniális. … Minden jó zenélés az énekhangnál kezdődik.

Solti György

További tavaszi koncertekre nyílt meg a jegyvásárlás

2023. március 21.

A korábban már meghirdetett eseményeken túl a Zeneakadémia újabb saját és közös szervezésű, áprilisi, májusi és júniusi programjai váltak elérhetővé.

A vokális zene képviseletében április 3-án a Nagyteremben a Zeneakadémia vegyeskara, az Alma Mater kórus ad hangversenyt Somos Csaba vezényletével, műsorukon Maurice Duruflé második világháború alatt keletkezett, gregorián motívumok ihletésére született Requiemje és César Franck h-moll korálja szerepel, orgonán Ács Dávid adja elő. 

A dzsessz műfaja iránt érdeklődőket április 12-én a Solti teremben a kísérletező szellemiségéről híres Nagy Emma Quintet várja, Harcsa Veronikával közösen. A Bartók Konzervatórium egykori diákjaiból alakult, már számos versenyen és fesztiválon kiváló eredménnyel bemutatkozó formáció ötödik születésnapját ünnepli a koncerttel.

Az idén száz éve született Ligeti Györgyre két újabb koncert is emlékezik. Április 29-én a Nagyteremben Bécs, Hamburg, Stockholm és Budapest zeneakadémiáinak közös koncertjén az egyetemek növendékei játsszák el a szerző egyik utolsó darabját, a szólókürtre és kamaraegyüttesre komponált Hamburg Concertót, valamint bemutatják az intézményekben tanuló egy-egy fiatal zeneszerzés szakos hallgató új darabját. Május 20-án pedig a Solti teremben Borbély László ad zongoraestet, Ligeti Etűdjeinek I. kötete mellett bemutatva a néhai komponistának fontos szerzők, Schumann, Chopin, Kurtág és Claude Vivier egy-egy művét is – utóbbi, a Pianoforte magyarországi bemutatóként először hangzik el itthon.

Szintén május 20-án, a Nagyteremben ünnepli ötvenedik jubileumát a Liszt Társaság, a koncerten Schubert, Liszt és Kodály műveit neves szólisták – Balog József, Falvai Sándor, Daniel Heide, Király Csaba, Klukon Edit, Lantos István, Láng Dorottya, Ránki Dezső, Rohmann Ditta és Vigh Andrea  – valamint Nemes László Norbert vezényletével az Új Liszt Ferenc Kamarakórus adja elő.

A népzene rajongóinak három program szól. Április 20-án a Solti teremben Ének a határtalanról címmel Tímár Sára és együttese friss lemezük anyagát mutatja be, amelyen Weöres Sándor verseinek megzenésítései és népdalfeldolgozások is helyet kaptak. Ezt 28-án ugyanitt a régiónkban ma már ritkaságszámba menő férfi népdaléneklés képviseletében Gubinecz Ákos premierje követi Határtalan férfiének címmel, a neves közreműködőkkel megvalósuló esten a Kárpát-medence sokszínű dallamvilágával találkozhat a közönség. Május 6-án A táncház napja immár hagyományos esti gálája, amely a Népzene Tanszék és a Hagyományok Háza közös szervezésében valósul meg, ezúttal a zene és a tánc, egyúttal a zenész és a táncos színpadi kapcsolatát járja körül.

A kortárs zene iránt érdeklődőket április 15-én a Solti teremben a Sofianetta Gálakoncert és a Tallér Zsófia Nemzetközi Zeneszerzőverseny díjátadója várja. Az esemény a két éve elhunyt komponista előtt tisztelgő, először megrendezendő, a kortárs zenét és az irodalmat is felölelő Sofianetta Fesztivál zárása. Május 19-én ugyanitt a neves ütőegyüttes programja, a méltán népszerű Amadinda Percussion Project újabb epizódja jelentkezik, amelyben a formáció tagjainak irányításával és részvételével a fiatalabb muzsikus nemzedékeket is bevonják munkájukba, és izgalmas kamaraprodukciókat állítanak össze.

A Liszt-kukacok Akadémiája május 7-én délelőtt a Solti teremben 10-15 éveseknek szóló anyák napi „különkiadással” készül, Susogja a szellő címmel. Az interaktív eseményen anyákról és anyáknak szóló népdalok, klasszikus és kortárs művek állnak a fókuszban.

Május 30-án ismét várja a közönséget A magyar klasszikus zene napja, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös, Kocsis Zoltánnak emléket állító programsorozat esti gálakoncertje. Az együttest ezúttal a fiatal karmester-generáció elismert képviselője, Káli Gábor vezényli, műsorukon Dubrovay László 6. („Tavaszi”) szimfóniája, Ligeti György Concert Românesc című darabja, Debussy–Kocsis Images (oubliées) és Weiner Leó Magyar népi táncok szvitje szerepel.

A további újdonságok között szerepel május 5-én a Jazzfest részeként Anouar Brahem és zenésztársainak fellépése a Nagyteremben. Az arab klasszikus muzsika nagymestere a hagyományok által megszabott határok között alkot és mozog otthonosan, hangszere, az oud finomságát a modern dzsessz harmóniáival ötvözi. 

A Régi Zeneakadémián folytatódnak a Liszt Múzeum matinékoncertjei, két zongoraesttel: április 1-jén Kovács Gergely játssza Beethoven, Rahmanyinov, Ravel és Balakirev műveit, 8-án pedig Váradi László mutat be ízelítőt Schubert, Chopin és Liszt kompozícióiból.

Mindezek mellett ebben a három hónapban több nyilvános diploma- és DLA zárókoncert is lesz, amelyeken a Zeneakadémia végzős növendékei és doktori hallgatói várják a nagyközönséget.

Az évad végéről figyelmükbe ajánljuk három kiemelkedő magyar előadó kamarakoncertjét: Keller András, Perényi Miklós és Berecz Mihály június 11-én a Nagyteremben Saint-Saëns, Brahms és Beethoven egy-egy trióját mutatják be.

Természetesen a fenti koncertekre vásárolt jegyeknél is érvényes a Zeneakadémia sorozatoktól független kedvezményrendszere. Két különböző eseményre szóló belépő egyidejű megvételekor 10% engedmény; háromnál 15%; négy vagy több esetén pedig 20% engedmény érhető el a végösszegből. A Zeneakadémia Extra szolgáltatásra regisztrált vásárlók ezeken felül további 5% kedvezményben részesülnek.

Címkék