Tomasz Máté Milán aratott győzelmet a VII. Popper Dávid Nemzetközi Csellóversenyen

2017. november 21.

Zeneakadémiai sikerekkel zárult a november 14. és 18. között hetedik alkalommal megrendezett Popper Dávid Nemzetközi Csellóverseny Várpalotán.

Az igen magas szintű és hihetetlenül erős nemzetközi mezőnyben a Zeneakadémián tanuló Jeong Jin Seok az 1. korcsoportban III. díjat, Tomasz Máté Milán a 4. korcsoportban I. díjat és Bánkövi Bence Balázs az 5. korcsoportban II. díjat szerzett. A szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar különdíját – egy koncertszereplést a 2018/2019 évadban – Tomasz Máté Milán kapta.

 

Tomasz Máté Milán

 

Az idei versenyt 5 kategóriában hirdették meg a 9-23 éves korosztály számára, így a fiatalok lehetőséget kaptak, hogy nemzetközi versenyen mutassák meg tudásukat, felkészültségüket és tehetségüket. Mintegy 22 országból 104 csellista jelentkezett, végül 88-an vettek részt a megmérettetésen. Magyarországról 18-an vettek részt, a legnépesebb versenyzői csoportot alkotva. Németországból 12, Ausztriából 11, Spanyolországból 9, Dél-Koreából 7, Lengyelországból pedig 6 versenyző indult, de érkeztek fiatal csellisták az USA-ból, Kínából, Chiléből is. 16 versenyző már vett részt az előző versenyek valamelyikén, hárman pedig már harmadszor jöttek el versengeni. 

 

Jeong Jin Seok

 

A Zeneakadémiát 9 versenyző képviselte:

  • Jeong Jin Seok (Déri György), 1. korcsoport
  • Borka Ráhel (Mező László), 2. korcsoport
  • Balog Nella (Varga István), Csőke Flóra (Déri György), Dolfin Benedek (Mező László), Zheng Yuan Qi (Varga István), 3. korcsoport
  • Tomasz Máté Milán (Perényi Miklós), 4. korcsoport
  • Bánkövi Bence Balázs (Onczay Csaba), Hagiwara Riku (Onczay Csaba), 5. korcsoport

 

„A résztvevők hihetetlen magas színvonalát a rangos nemzetközi zsűri azzal is aláhúzta, hogy több első díjat adott ki csaknem minden kategóriában. A hazai cselló oktatás nemzetközi elismerését mutatja az öt magyar díjazott” – értékelte röviden a versenyt és a hazai versenyzők teljesítményét Onczay Csaba, a Popper Dávid Nemzetközi Csellóverseny alapítója és egyben a zsűri elnöke.

 

Bánkövi Bence Balázs

 

Hozzátette: „A Zeneakadémián tanuló Jeong Jin Seok meggyőző erővel adta elő Saint-Saëns Allegro Appassionato darabját, és ezzel biztosan jutott tovább már az első fordulóból. Bánkövi Bence mindenkit lenyűgözött az egyik legnehezebb Popper etűd páratlanul virtuóz előadásával. Tomasz Máté Milán Dvorák Rondóját adta elő teljes átéléssel és a romantika iránti finom érzékenységgel. Mind a két fordulóban kiegyensúlyozott, szép játékukkal érdemelték ki a díjakat.”

 

(A versenyzők produkciói megtekinthetők a verseny facebook-oldalán).

 

 

 

Címkék