Az ízlés valaminek a tagadása. A zseni állít, mindig csak állít.

Liszt Ferenc

Tekintélyes nemzetközi elismerésben részesült a Zeneakadémia kamarazenei fesztiváljának egyik művészeti vezetője

2019. május 20.

Es war einmal (Egyszer volt) című lemezéért Nemzetközi Komolyzenei Díjat vehetett át Várjon Dénes Liszt-díjas, Bartók–Pásztory-díjas és Prima díjas zongoraművész.

Az idei Nemzetközi Komolyzenei Díjak (International Classical Music Awards) kamarazenei kategóriájában lett nyertes a Myrios kiadónál tavaly megjelent album, amelyen a magyar művész a brácsás Tabea Zimmermann és a klarinétos Jörg Widmann partnereként Schumann és Widmann műveit szólaltatja meg.
 
 
Fotó: Kondella Misi

 

Különösen fontos számomra, hogy ezt a rangos elismerést egy olyan felvételért kaptuk, amelyen Schumann csodálatos kamaraművei szerepelnek, valamint egy olyan mű is felhangzik, amelynek nagyon személyes háttere van. Jörg Widmann klarinét-brácsa-zongora trióját ugyanis Tabea Zimmermann-nal közös triónknak írta. A szerzőt saját elmondása szerint főképpen közös zenéléseink és – mivel ez a mű egy Schumann hommage –mindhármunk Schumann zenéje iránti rajongása inspirálta.”

A luzerni Kongresszusi és Kultúrközpontban a múlt hét végi nagyszabású gálaesten átadott elismerésnek különleges rangja van a komolyzenei lemezekért járó díjak között, ugyanis nem egy-egy ország kritikusai, szakértői ítélik oda (mint a brit Gramophone, a német Opus Klassik vagy a francia Diapason d'Or esetében), hanem tizenhét országból válogatott nemzetközi zsűri. Így ez a világ vezető, független hanglemezszakmai díja, és a döntést nem befolyásolják üzleti-kereskedelmi szempontok. A tizenhat kategóriában odaítélt díjra egyébként összesen 316 felvételt jelöltek.

Várjon Dénest legközelebb május 25-én és 26-án hallhatja a magyar közönség a Zeneakadémián annak a hat koncertből álló különleges sorozatnak utolsó hangversenyein, amelyen a kiváló zongoraművész eljátssza Schumann összes zongorás kamarazenei darabját. A koncerteken Várjon Dénes partnereként fellép a vele együtt most kitüntetett Tabea Zimmermann és Jörg Widmann is.

 

Az International Classical Music Awards legutóbbi magyar kitüntetettje Boldoczki Gábor trombitaművész volt, aki 2017-ben a kortárs kategóriában az Oriental Trumpet Concertos című lemezéért vehette át a díjat. Az albumon mások mellett Penderecki és Hacsaturján műveit játssza a Sinfonietta Cracovia közreműködésével, Jurek Dybal vezényletével. Egy évvel korábban pedig a történeti felvételek kategóriában kapott díjat az az album, amely a Luzerni Fesztiválokon rögzített koncertek közül Fischer Annie 1960-as fellépését tartalmazza (Schumann zongoraversenyét játssza a Philarmonia Orchestra közreműködésével, Carlo Maria Giulini vezényletével), valamint egy 1962-es hangversenyt, amelyen Széll György vezényletével Leon Fleischer és a Svájci Fesztiválzenekar Beethoven 2. zongoraversenyét tolmácsolja.