Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója

Tájékoztató a Zeneakadémia épületeiben érvényes új járványügyi szabályokról

2020. szeptember 4.

A Zeneakadémián augusztus végén elindult a koncertszezon. A lezajlott hangversenyek tapasztalatai, valamint a fenntartói ajánlások alapján az Egyetem utasítást adott ki a járvány terjedésének megakadályozásával, közönségünk, munkatársaink, hallgatóink és partnereink biztonságának megteremtésével kapcsolatos szabályokról az épületeiben. Az alábbiakban tájékoztatást adunk a közönséget is érintő rendelkezésekről.

 

  • Nézőinket arra kérjük, hogy betegen, főleg felső légúti megbetegedés tüneteivel, lázas állapotban, vírusfertőzés gyanúja esetén ne látogassanak a Zeneakadémiára, jegyeiket adják át egészséges hozzátartozóiknak, ismerőseiknek.

  • A közönség testhőmérsékletét még az épületbe történő belépés előtt megmérjük. 37,5 °C testhőmérséklet felett a mérést megismételjük. Amennyiben az ismételt mérés is 37,5 °C-nál magasabb értéket mutat, akkor az illető nem léphet be az épületbe. Ilyen esetben az érintett látogató tájékoztatást kap a jegyár visszatérítésének módjáról.

  • Az érzékelhetően akut felső légúti problémákkal küzdő (folyamatosan köhögő vagy tüsszögő) látogatót akkor is megkérjük az épület elhagyására, ha nem lázas. Ilyen esetben a jegy árát nem térítjük vissza.

  • Az épület és a koncerttermek bejáratánál kézfertőtlenítőket helyezünk ki, kérjük, belépéskor fertőtlenítsék kezüket!

  • Mivel a biztonsági intézkedések miatt lelassulhat a bejutás, kérjük, mindenképpen érkezzenek a szokottnál korábban! Hangversenytermeink nézőterét az adott koncert kezdete előtt már 30 perccel megnyitjuk, ezzel is csökkentve az előcsarnokban várakozók számát.

  • Kérjük, hogy várakozás közben a lehetőségekhez mérten ügyeljenek a biztonságos fizikai távolság megtartására! Az előadás csak akkor kezdődik meg, amikor a sorban állók is elfoglalták helyüket.

  • Az épület egész területén, az ott tartózkodás teljes időtartama alatt – a koncert közben is – kötelező az arcot és orrot egyidejűleg takaró védőmaszk használata, kivéve a büfében, kizárólag az étel- és italfogyasztás időtartamára. 

  • A nézők a maszkokról maguk kötelesek gondoskodni.

  • A Zeneakadémia épületében a backstage teljes területére, ideértve a művészfolyosót is, a koncertek előtt, közben és után a közönség nem léphet be.

  • A lifteket egyidejűleg maximum 4 fő használhatja.

 

A Zeneakadémia egyéb intézkedései a közönség biztonsága érdekében

 

  • Azon Solti termi koncertjeinket, amelyekkel párhuzamosan a Nagyteremben is van előadás, esetenként némileg rövidített műsorral, szünet nélkül rendezzük meg. A közönség a Solti termet csak a bejárattól balra lévő Dohnányi utca felőli lépcsőházon keresztül közelítheti meg, illetve a bal oldali ruhatárat veheti igénybe, ebben hoszteszeink segítenek majd. Közönségünk az Átrium terem hátsó felén található mosdókat tudja igénybe venni.

  • A Nagyterem és a Solti terem gépi szellőztetéssel ellátott tereiben működő légkezelők 100%-os frisslevegőhányaddal, nagy hatékonysággal biztosítják a folyamatos, fokozott légcserét.

  • A közönséggel közvetlenül kapcsolatba kerülő munkatársaknak és a szolgáltatók alkalmazottainak, így különösen a nézőtéri személyzetnek, büféseknek, jegypénztárosoknak, CD-árusnak kesztyű használatát tettük kötelezővé.

  • A koncertek lebonyolításában közreműködő munkatársak, közreműködők, szolgáltatók is csak tünetmentes állapotban, testhőmérséklet-mérést követően vehetik fel a munkát.

  • Az épületben az általános takarítást végzők létszámát megemeltük, a hangversenyeket megelőzően fokozott figyelmet fordítunk a nézőtéri székek, kilincsek, illetve a mosdók fertőtlenítő takarítására. 

  • Jegypénztárunk további intézkedésig a rendezvénynapok kivételével korlátozott nyitvatartással üzemel. A koncertek napján a korábban szokásos rendben, azaz 10.00 órától az utolsó koncert szünetéig tart nyitva. A jegypénztári helyiség napközben a szélfogóban található bejáraton keresztül, koncertek előtt és alatt pedig a megszokott előcsarnoki bejáraton keresztül közelíthető meg. A helyiségben egyidejűleg egy vásárló tartózkodhat, a várakozók között 1,5 méteres távolság betartását kérjük. 

Folyamatosan frissülő információink a Zeneakadémia honlapján, illetve közösségi oldalain olvashatók.