Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György

Schubert csúcsművei Kemenes András és Palojtay János jótékonysági koncertjén

2015. április 23.

Kemenes András, a Zeneakadémia zongora művésztanára és egykori tanítványa, Palojtay János június 14-én a Zeneakadémia Nagytermében ad jótékonysági négykezes estet a kárpátaljai rászorulókért.

A jótékonysági koncert gondolatáról, műsoráról és kulisszatitkairól Könyves-Tóth Zsuzsanna kérdezte a két művészt.

Kemenes András és Palojtay János zongoraestje

 

Palojtay János: András keresett meg engem a koncert ötletével. Egyébként a nővérem nagyjából húsz embernek írta meg azt a levelet, amelyben a Kárpátalján élő magyarok nehéz helyzetére hívja fel a figyelmet, és amelynek a végén azt kérte, hogy aki teheti, ossza meg – üzenete hihetetlen sebességgel terjedt az interneten.

Kemenes András: Így jutott el hozzám is;amikor olvastam Palojtay Márta levelét, rögtön éreztem, hogy tennem kell valamit, a név láttán pedig persze rögtön János jutott az eszembe. Úgy gondoltam, esetemben talán nem az ételosztás a leghatékonyabb segítség (bár erős volt a kísértés), hanem valami olyasmi, amihez jobban értek – így jött a jótékonysági négykezes est ötlete.Ha egy koncerttel másokon tudunk segíteni, miért ne vállalnánk?

P. J.: Nővérem – aki húsz éve él Kárpátalján családjával – nem olyan ember, akinek gyököt kell vonni a mondandójából, és egészen megdöbbentő, amit az ottani viszonyokról mesélt. Már most volt olyan, hogy konkrétan az éhhaláltól mentett meg embereket az adományul érkező pénz.

K. A.: A koncert bevételét a Ferences Alapítvány fogja eljuttatni a rászorulókhoz, mi közvetlenül nem is követjük a befolyt összeg útját. De úgy gondolom, már akkor is sikeres az akciónk, ha fel tudjuk hívni mások figyelmét arra, hogy segítsenek. Mi pedig beérjük annyival, hogy jól érezzük magunkat a színpadon.

A teljes interjú a ferencesek.hu-n olvasható el, a június 14-ei koncert részletei - és jegyvásárlási lehetőség - az alábbi hivatkozásra kattintva érhetők el.