Rolla Jánosra emlékeztek a Zeneakadémia Nagytermében

2024. február 9.

A nemrég elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője, a Liszt Ferenc Kamarazenekar alapítója és koncertmestere emlékére rendeztek hangversenyt, amelyen a kiváló művész utolsó tanítványai, tanárkollégái és egykori muzsikustársai léptek pódiumra.

„Az összes közreműködő nevében köszönöm, hogy eljöttek ma este egy zenei családként emlékezni Rolla Jánosra. Köszönöm a Zeneakadémia vezetésének, hogy ez az emlékkoncert létrejöhetett, és közösen együtt lehetünk lélekben mesterünkkel, barátunkkal, tanárkollégánkkal, muzsikustársunkkal, Rolla Jánossal.” – köszöntötte a megjelenteket Fülei Balázs, a Kamarazene Tanszék vezetője a hangverseny első perceiben.

A teltházas koncert első felében Haydn, Mozart, Beethoven és Mendelssohn – az esemény emelkedett hangulatához illeszkedő – zeneműveinek egy-egy tételét játszották Rolla János legutolsó tanítványai, akik a 2023/24-es tanévet még közös műhelymunkával kezdhették el vele. Azután Rózsa Richárd gordonkaművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar korábbi tagja Kodály Szonatináját játszotta Gulyás Márta zongoraművésszel, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatójával és korábbi tanszékvezetőjével, Brahms op. 111-es vonósötösének lassú tételével pedig a Zeneakadémia tanárai tisztelegtek: Falvay Attila, Varga Oszkár, Tuska Zoltán, Ludmány Dénes és Varga István.

 

 

A hangverseny második részében J. S. Bach három csembalóra komponált, 1063-as jegyzékszámú d-moll versenyművének szólistái Mali Emese, Kiss Péter és Fülei Balázs voltak, a zenekarban közreműködtek a Zeneakadémia hallgatói, valamint a Kamarazene Tanszék oktatói: Falvay Attila, Rónaszéki Tamás és Varga Oszkár. Az együttes a koncert zárásaként még Mendelssohn h-moll vonósszimfóniáját adta elő, kirobbanó sikerrel. Mindkét zenekari produkció koncertmestere Kováts Péter volt.

Rolla János özvegye, valamint családtagjai hálájukat fejezték ki a koncert után, hogy a Zeneakadémia azon a helyen adott otthont a szép rendezvénynek, ahol Rolla János is megannyiszor fellépett.