Fokozatosan emelni kell a zeneművészet megértésének, kultiválásának és gyakorlatának színvonalát. Ez a feladat főképp az új Akadémiára hárul.

Liszt Augusz Antalhoz

Rangos külföldi szakmai elismerést kapott a Zeneakadémia oktatóinak innovációja

2021. június 24.

A Nemzetközi Tuba Szövetség (ITEA) díjjal ismerte el Szentpáli Roland tubaművész és Juhász Zoltán hangszerkészítő mester fejlesztését, a Twoba mechanikát.

A legfontosabb nemzetközi szakmai szövetség Jim and Jamie Self Creative Award elnevezésű kitüntetésével a minap elismert találmányt még tavaly ősszel jelentette be Szentpáli Roland, a Zeneakadémia tubafőtárgytanára, és Juhász Zoltán, a Bartók Konzervatóriumhoz tartozó Hangszerészképző Szakközépiskola oktatómestere. A világszabadalomra érdemes újításban Gerhard Meinl neves német hangszerkészítő is segített.

Hatalmas előrelépést jelent a tuba történetében a szójátékkal Twoba elnevezést kapott találmány: lehetővé teszi, hogy a muzsikusok állva játsszanak, és szabadon mozogjanak a pódiumon, miközben a közönség is jól láthatja a szólistát. Az átszerelés mindössze két-három percig tart, az új átfordító mechanika gyártása Magyarországon, magyar cégnél valósul meg. Előnye, hogy 4-6-féle kialakításban kell csupán elkészíteni, hiszen a világban előforduló tubák dugattyúi néhány típusra korlátozódnak. Az új mechanika a hangszer feltalálása óta várt fejlődés, hiszen a technikailag és zeneileg is szólistaként is helytállni képes művészek éppen a tuba súlya és tartási pozíciója miatt eddig csak ülve tudtak játszani, ráadásul nagyrészt a hangszer takarásában. A Twoba alkatrész lényege, hogy a tubát 180 fokban megfordítva is lehet tartani, a szelepeket pedig így is le lehet nyomni a hamar fel- és leszerelhető mechanika segítségével. Az alkatrész bármely ilyen rendszerű hangszerre installálható, és a zenésznek csak minimálisan kell egyensúlyoznia, miközben szabadon mozoghat a színpadon. Ennek köszönhetően tökéletesen látja a karmestert, a tölcsér minimálisan sem takarja el az arcát, a hang pedig szabadon áramlik a közönség felé.