Az Akadémián eltöltött idő alatt tanultam meg a fegyelem és a kemény munka alapjait, melynek aztán egész életemben hasznát vettem.

Solti György

Prima Primissima Díjat kapott Takács-Nagy Gábor

2021. december 6.

Idén újból átvehették a rangos elismerést a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői, köztük a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának művészeti vezetője és vendégtanára is.

Tíz kategóriában adták át a Prima Primissima Díjakat a Müpában a járványhelyzet miatt közönség nélkül megtartott gálaesten december 3-án.

Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester, a Zeneakadémia tiszteletbeli professzora és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának művészeti vezetője nevében, külföldi koncertje miatt, testvére vette át a díjat.

A 2017-ben Bartók–Pásztory-díjjal, 2021-ben pedig Magyarország Érdemes Művésze díjjal kitüntetett Takács-Nagy Gábor a Zeneakadémián kapta diplomáját mint hegedűművész, 1975 és 1992 között a Takács Vonósnégyes vezetője volt, koncertjeikkel bejárták az egész világot. 1998-tól a Mikrokosmos Vonósnégyes első hegedűse, 2008-ban lemezre vették Bartók összes vonósnégyesét. 2002 óta vezényel, 2007-től a svájci Verbier Fesztivál Kamarazenekarának vezetője, 2011-től a Manchester Camerata kamarazenekar művészeti vezetője, 2012 óta a Budapesti Fesztiválzenekar első vendégkarmestere. A londoni Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli professzora.

 

Takács-Nagy Gábor és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara
(fotó: Zeneakadémia / Valuska Gábor)


A 15 millió forinttal járó Prima Primissima Díjat építőművészet kategóriában Kovács Csaba, építész, belsőépítész; képzőművészet kategóriában Szőcs Miklós TUI szobrászművész; oktatás és köznevelés kategóriában a Bolyai János Matematikai Társulat; tudomány kategóriában Kondorosi Éva, molekuláris biológus; sajtó kategóriában Rónai Egon újságíró, televíziós-rádiós műsorvezető, riporter vehette át.

Sport kategóriában Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor világbajnok asztaliteniszezők kapták a díjat.

Irodalom kategóriában Kovács István költő, műfordító, történész, polonista; népművészet és közművelődés kategóriában Héra Éva közművelődési szakember; színház- és filmművészet kategóriában Básti Juli színművész kapta a díjat.

Az ugyancsak 15 millió forinttal járó Közönségdíjat Borbás Mária televíziós szerkesztő kapta.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében felidézte, hogy a pandémia miatt tavaly nem tarthatták meg a hagyományos díjátadót, helyette tíz olyan, az egészségügyben tevékenykedő civil szervezetet díjaztak 20-20 millió forinttal, amelyek tevékenységében a járvány jelentős károkat okozott. Beszélt arról is, a kitüntetésre esélyes legjobb háromba bekerülni, akik így Prima-díjasok, ugyancsak jelentős elismerés. "Ez csak úgy lehetséges, ha valaki idejét, energiáját nem kímélve végzi hivatását. Elsők között lenni tudományban, kultúrában, sportban, művészetekben csak annak adatik meg, akinek az elszántsága tehetséggel párosul" – hangsúlyozta.

Mint korábban beszámoltunk róla, Prima-díjas lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképzési Tanszékén oktató Dr. Pásztor Zsuzsanna oktatás-köznevelés, valamint a Népzene Tanszéken tanító Farkas Zoltán „Batyu” népművészet és közművelődés kategóriában.