Őszi mesterkurzusok a Zeneakadémián

2013. október 6.

Hat nemzetközi hírű vendégoktató érkezik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre 2013 október-novemberében. A kurzusok aktív és passzív résztvevők számára is nyitottak!

Elsőként 2013. október 14-én a Royal Academy of Music és a Royal Welsh College of Music and Drama hárfa professzora, Catrin Finch látogat a Zeneakadémiára. A művésznő, aki alig húszévesen elnyerte a Viktória királnyő kora óta betöltetlen „királyi hárfaművész" címet,  egynapos mesterkurzusára elsősorban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóit várja, az órák helyszíne a Ligeti György épület Stúdiója.

Október 18-19-én az Egyesült Államokban élő Neszlényi Judit tart kurzust. A zongoraművésznő Dohnányi Ernő egyik legkedvesebb tanítványától, Faragó Györgytől tanult a Zeneakadémia zongora tanszakán, illetve Kodály Zoltán és Viski János növendékeként zeneszerzést. 1974 és 1986 között Los Angelesben, a California State University-n oktatott, s azóta is küldetéseként tekint Liszt zenéjének népszerűsítésére. Zeneakadémiai mesterkurzusán – mely ingyenes, de aktívan csak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, passzívan pedig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei előtt nyitott – is elsősorban Liszt és más romantikus szerzők zongoradarabjaival foglalkozik majd.

Szintén Amerikából látogat a Zeneakadémiára Carol Wincenc, napjaink egyik legelismertebb, kamaramuzsikusként is jelentős fuvolaművésze. A Juilliard professzora október 20-21-én várja kurzusára az aktív és passzív jelentkezőket. Nagy megtiszteltetés, hogy a világhírű, elismert fuvolaművész a kurzus lezárásaként koncertet is ad a Régi Zeneakadémián október 20-án, este hét órától.

Szintén fuvola, de ezúttal a barokk fuvola specialistája, Kertész Ildikó vár minden, a régi zenei előadói gyakorlat iránt érdeklődőt október 24-26. között a Zeneakadémia régi zenei termében (1091 Bp., Üllői út 25. I. emelet). Az Orfeo Zenekar szólistája és Campinela együttes tagja tartott már kurzust a Juilliard School-on (New York), a Curtis Instituit-on (Philadelphia) és a houstoni Rice University-n. A Zeneakadémián tartandó kurzusa a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium növendékeinek ingyenes. Jelentkezni barokk és modern hangszerrel egyaránt lehetséges, és kamaracsoportokat is vár a művésznő.

2013. november 6-8. közöt a kornbergi Nemzetközi Pablo Casals Csellóverseny 2004. évi győztese, Fenyő László gordonkaművész látogat a Zeneakadémiára. A Régi Zeneakadémia Kamaratermében tartandó kurzuson aktív résztvevőként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékei vehetnek részt ingyenesen, de a szervezők passzív hallgatók jelentkezését is várják.

A mesterkurzus-sorozat záróakkordjaként Sebestyén Ernő, a Zeneakadémia egykori hallgatója, nemzetközileg is elismert hegedűművész tart mesterkurzust az egyetem hallgatóinak 2013. november 19-én és 20-án, 9 és 18 óra között. Sebestyén Ernő 9 évesen lett a Zeneakadémia hallgatója, majd diplomája megszerzése után az egyetem tanáraként, illetve a Magyar Állami Operaház zenekarának, később Magyar Rádió Zenekarának koncertmestereként tevékenykedett. 1971-ben Berlinbe települt, ahol 16 évig vezette a Berlini Filharmonikusok Kamarazenekarát, 1980-tól 1990-ig pedig a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmesteri posztját töltötte be. 37 év után, 2008-ban tért vissza Magyarországra.

A mesterkurzusokról részletes, a jelentkezés pontos feltételeire is kiterjedő információ a Tanulmányi Hirdetőn olvasható!

Címkék