Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak

Oláh Krisztián 3. helyezést ért el Montreux-ben

2015. július 8.

A Montreux-i Jazz Fesztivál zongoraversenyén lett harmadik a három magyar döntős közül a legfiatalabb pianista, aki szeptemberben kezdi meg második évét a Zeneakadémián.

Az egyik legrangosabb, 30 év alatti fiatal zongoristáknak szóló versenyt 17. alkalommal rendezték meg Montreux-ben július 5-6. között. Mint az egy korábbi  cikkünkben is olvasható, a legjobb tíz közt léphetett a színpadra három magyar versenyző, Gayer Mátyás, Oláh Krisztián és Tálas Áron, akik közül a legfiatalabb Oláh Krisztián állhatott a dobogóra. Az első helyezett egy 15 éves kínai versenyző, Dai Liang (aka A Bu) lett, a második díjat pedig Yakir Arbib 26 éves olasz zongorista hozta el. A zsűrit - amelynek korábban elnöke volt többek közt George Duke, Randy Weston, John Lewis vagy az őszi évadban a Zeneakadémián fellépő Leszek Możdżer – idén az izraeli Yaron Herman vezette. Az elődöntő során a zongoristáknak három felvételt – egy standard darabot, egy saját kompozíciót és egy szabadon választott számot – kellett beküldeniük, amelyek alapján tíz versenyző jutott be a középdöntőbe; élőben két alkalommal játszottak Montreux-ben július 5-6-án.

Oláh Krisztián (Fotó: Szabó Barnabás)


Oláh Krisztián, a méltán elismert Oláh Kálmán fia 5 éves kora óta zongorázik. A Bartók Konzervatóriumot még klasszikus szakon végezte el, de nem volt kérdés számára, hogy apja nyomdokaiba lépve maga is a Jazz Tanszékre felvételizik. Bár még csak egy éve a tanszékvezető Binder Károly növendéke a Zeneakadémián, máris egy sor szép eredménnyel büszkélkedhet: 2011-ben a Vukán György által alapított Creative Art versenyen kapott különdíjat, 2012 nyarán beválogatták a Roots&Routes nemzetközi tehetséggondozó program EUtropia című projektjébe, 2013-ban a Marosvásárhelyi Jazz-versenyen kapott első díjat, 2014-ben pedig a nottinghami jazz-zongora versenyen került be a legjobb négy közé. Saját együttesével, az Oláh Krisztián Trióval országszerte rendszeresen koncertezik; ez év áprilisában a Zeneakadémia Solti Termében is felléptek. 2014 elején alapította Colour Art Ensemble nevű zenekarát, amelyben triójához egy klasszikus kamarazenekar csatlakozik, és amellyel Krisztián saját szerzeményeit játsszák.

Gratulálunk!

Címkék