Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak

Művészeti elismeréseket kaptak a Zeneakadémia oktatói

2022. március 11.

Rangos állami kitüntetésben részesült a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem több tanára is a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából.

Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára adta át a művészeti középdíjakat csütörtökön, a Pesti Vigadóban.

Kiemelkedő zenei előadó-művészeti tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjat vehetett át Banda Ádám hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Vonós Tanszékének egyetemi adjunktusa és Csáki András gitárművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem habilitált egyetemi docense. A kitüntetést megkapta még Fischl Mónika énekművész, a Budapesti Operettszínház színművésze, Nagy Csaba tárogatóművész, valamint Számadó Gabriella, a Magyar Állami Operaház opera-énekesnője is.

Kiemelkedő zeneszerzői, zenei rendezői tevékenységéért Erkel Ferenc-díjban részesült Balogh Máté zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa és Dobszay-Meskó Ilona karmester, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Konzervatóriumának tanára.

Kiemelkedő zenetudományi, zenekritikai és zenei ismeretterjesztő tevékenységéért Szabolcsi Bence-díjban részesült Péteri Lóránt zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

 

Balogh Máté, Szokolay Balázs, Péteri Lóránt, Csáki András, Banda Ádám

 

Az eseményen ezen kívül átadták többek közt a Jászai-, József Attila- és Munkácsy-díjakat, továbbá az egészségügyi ellátás terén végzett kimagasló tevékenységért járó kitüntetéseket, illetve a miniszteri elismerő okleveleket is.

Csütörtök este pedig Szokolay Balázs Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia tanára a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezett ünnepségen.