A legfontosabb osztály számomra – és a magyar zenészek százai számára – a kamarazenei osztály volt.

Solti György

Ifjú tehetségek a Zeneakadémia őszi szezonjában

2023. május 15.

Neves fiatal előadók, az intézmény növendékei és művésztanárai állnak a Zeneakadémia 2023-as őszi koncertévadának középpontjában, amelyre megkezdődött a jegyértékesítés, és továbbra is elérhetők a sorozatfüggetlen kedvezmények.

Új programokkal jelentkezik a Zeneakadémia Koncertközpont 2023 őszére, ám a közönség által korábban megszokotthoz képest máshová kerültek a hangsúlyok. „Nagyobb mértékben támaszkodunk a Zeneakadémia fiatal tehetségeire, műhelyeire és művész tanáraira, vagyis arra a kreatív erőre, amely az intézmény meglévő adottsága. Mindig is célunk volt helyzetbe hozni a karrierjük elején álló fiatalokat, ez most még inkább előtérbe kerül” – hangsúlyozza Csonka András programigazgató, hozzátéve, hogy a jelentősen megemelkedett energia és szolgáltatási költségek, az inflációs válság miatt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem idén is kevesebb forrást tud koncertek rendezésére fordítani. A Zeneakadémia Koncertközpont vezetője reményét fejezte ki, hogy a következő évben már lesz lehetőség több külföldi sztár meghívására és a megváltozott körülményekre is reflektáló, megújuló koncertkínálat összeállítására.

Már jól ismert és új tematikus sorozatok egyaránt várják a közönséget, és továbbra is elérhető az ezektől független kedvezményrendszer. Két különböző koncertre szóló jegy egyidejű vásárlása esetén 10 százalék, három különböző eseményre 15 százalék, négy vagy több különböző hangversenyre 20 százalék engedmény jár a vásárlás végösszegéből. A Zeneakadémia Extra szolgáltatásra regisztráltak ezeken felül további 5 százalék kedvezményben részesülnek.

Már jól ismert és újabb tematikus sorozatok várják a közönséget: az előadóművészi karrierjük elején álló zenészeket bemutató A tehetség kötelez, Y Generáció és Versenygyőztesek, a Korossy Kvartett és Magyar Valentin zongoraművész estjeiből álló Négy plusz egy, a zongorát fókuszba helyező A fekete-fehér színei, a neves karmesterekkel és szólistákkal fellépő Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának koncertjeit összefogó  A zenekar mesterei, a már nevében is sokatmondó Kamarazene karnyújtásnyira, Orgona a központban, Jazz itt! és Otthon a Zeneakadémián, a kortárs és modern kompozíciókat felvonultató Itt és most, valamint a népszerű gyermekprogram, a Liszt-kukacok Akadémiája.

Három sorozat fogja össze az előadóművészi karrierjük elején álló zenészek műsorát: a legfiatalabb, még zeneakadémiai tanulmányaikat folytató hallgatók kapnak lehetőséget A tehetség kötelez koncertjein: Sztathatosz Sebestyén, Szokolay Ádám és Dolfin Balázs szeptember 29-i kamaraestjükre Brahms, Hubay és Bartók szerzeményeiből válogatnak, október 20-án a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból 2021-ben alakult Era Nova Kamarazenekar Kemény Péter vezényletével Sibelius és Mendelssohn művei mellett Schönberg Megdicsőült éj című kompozícióját, valamint ősbemutatóként Koudela Olivér Notturnóját játssza. Október 29-én Fóris Zsófia, Forgó Boglárka és Lescsinszky Áron (az idei Weiner Verseny győztes formációja) zongorás triókkal lép fel, november 29-én pedig Fafúvós kamarazene címmel az egyetem növendékeiből alakult Ötöshangzat és Crosswind Quintet a fagott, az oboa, a klarinét, valamint a fuvola hangzásgazdagságát mutatják be.

A már végzett, de még mindig fiatal zenészek fóruma az Y Generáció sorozat. Szeptember 27-én a Trio Energico – Ilosfai Csenge, Mády-Szabó Eszter és Vida Mónika Ruth – Haydn, Mendelssohn és Sosztakovics zongorás trióit mutatja be, november 11-én a Duo Domo – Hartmann Domonkos és Csabay Domonkos – Strohl, Schumann és Thomas Adès műveiből ad ízelítőt, december 8-án Langer Ágnes – a 2017-es Bartók Világverseny harmadik helyezettje –, Karasszon Eszter és Szalai Éva kamaraestjén pedig Arenszkij, Sosztakovics, Bonis és Ravel szerzeményeiből válogat.

A Versenygyőztesek sorozatban az elmúlt időszak hazai és külföldi versenyeinek díjazottjai lépnek fel. Október 9-én a 4. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny különdíjasa, Germán Enrique Alcántara argentin bariton ad áriaestet Knut Jacques zongoraművész kíséretével és Horti Lilla szoprán, a 2016-os Marton-verseny második helyezettje közreműködésével. Október 24-én a Wieniawski Nemzetközi Hegedűverseny győztese, Maeda Hina estje várja a közönséget Takewa Nanami zeneakadémiai zongorista növendék közreműködésével, többek közt Bach, Mozart, Massenet és Richard Strauss műveiből válogatott műsorral. November 9-én a tavalyi Marton-verseny különdíjasa, a cseh Jolana Slavikova dalestje hallható majd, műsorát különböző nemzetek népdalaiból, valamint népzenei ihletésű műdalokból válogatta össze a Kaukázustól a magyar, cseh, francia és spanyol területeken át egészen az Ír-szigetig.

Önálló sorozatot kapott a Korossy Kvartett és napjaink egyik ígéretes tehetsége, Magyar Valentin zongoraművész: a Négy plusz egy című koncertek első alkalmán, december 18-án Haydn és César Franck kamarazenéjét mutatják be. Jövő tavasszal, március 11-én Mozart és Elgar kései szerzeményeiből, május 26-án pedig Schubert és Sosztakovics zongoraötöseiből válogatnak.

A Zeneakadémia Solti termi zongoraestjei, A fekete-fehér színei is részben a fiatal előadókról szólnak. Október 26-án Balogh Ádám és Ránki Fülöp a századforduló francia és orosz zenéjéből ad ízelítőt, november 5-én Villányi Dániel több sikeres fellépés után önálló esten mutatkozik be, műsorán fantáziákkal Bachtól Szkrjabinig. Mellettük két zenész legenda is helyet kapott a sorozatban: szeptember 28-án a Latin Grammy-díjas Sonia Rubinsky Debussy, Rahmanyinov, Liszt és Villa-Lobos alkotásait játssza, november 23-án pedig Prunyi Ilona ad zongoraestet pályafutása hatvanadik évfordulóját ünnepelve, egyebek mellett Schumann, Debussy, Dohnányi és Robert Volkmann kompozícióival.

A zenekar mesterei című összeállításban négy koncerten is találkozhat közönség a növendékekből álló és Nemzeti Ifjúsági Zenekar címmel kitüntetett Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarával. Október 4-én Takács Nagy Gábor Csajkovszkij-műveket vezényel Giovanni Guzzo hegedűművész szólójával; Liszt születésnapján, október 22-én Baráti Kristóf dirigál az intézmény alapítója és Rahmanyinov műveiből álló összeállítást Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével; november 14-én, a Zeneakadémia „születésnapján” az együttes Beethoven–Bartók műsort játszik Keller András irányításával, Berecz Mihály zongoraművész szólójával; december 16-án, Kodály születésének évfordulóján pedig Ménesi Gergely vezényletével és az Alma Mater Kórus közreműködésével lépnek fel. Ugyancsak e sorozat részeként a zenekar tagjaiból összeállított fúvós formáció október 28-án Jeroen Bearwerts belga trombitaművész és a hangszer magyar virtuóza, az intézmény oktatója, Boldoczki Gábor közreműködésével ad koncertet, a népszerű barokk fúvós műveket mai zeneszerzők egy-egy kompozíciójával fűszerezik meg, végezetül Bernstein West Side Story-jának szvitváltozatát is előadják. 

A fiatalok mellett mestertanáraink is fellépnek, a Kamarazene karnyújtásnyira sorozatban mások mellett Csáki András gitárművész (október 3., Bach-műsorral), Varga Oszkár hegedűművész és Razvaljaeva Anasztázia hárfaművész (december 5., Bán Máté fuvolaművésszel), valamint Kokas Dóra csellóművész (december 19., Marianna Shirinyan zongoraművésszel) szerepel.

Az évadban ismét sorozattal várja a koncertlátogatókat a Nemes László Norbert vezette Új Liszt Ferenc Kamarakórus, a Zeneakadémia rezidens kórusa, amelynek október 18-i hangversenyén Heinrich Schütz és Dukay Barnabás motettái kerülnek egymás mellé az Otthon a Zeneakadémián sorozat részeként.

Az Itt és most kortárszenei szériában november 6-án az Amadinda Percussion Project következő koncertje, november 10-én a Trio Passacaglia – Rajk Judit, Kéringer László és Zétényi Tamás – estje kapott helyet, valamint egy koncert december 2-án, amely a nyolcvan éve született és 2019-ben elhunyt Jeney Zoltán emléke előtt tiszteleg.

Az Orgona a központban sorozat részeként november 7-én David Titterington brit szerzők különleges darabjaival, december 20-án pedig Pétery Dóra és az A:N:S Chorus csaknem ezer évet felölelő karácsonyi műsorral lép fel.

A Jazz itt! szériában november 15-én a László Attila hetvenedik születésnapja alkalmából rendezett koncerten az ünnepelt különböző formációiban neves dzsesszmuzsikusok, többek között Oláh Tzumo Árpád, Szőke Nikoletta, Oláh Kálmán, Fekete-Kovács Kornél társaságában ad szerzői estet, míg december 28-án ismét a Jazzation várja a közönséget.

A Zeneakadémia számos európai művészeti egyetemmel ápol szoros szakmai kapcsolatot, és minden évben rendez olyan koncerteket, amelyek keretében hallgatóink együtt játszhatnak más intézmények növendékeivel. Október 31-én Kelemen Barnabás hegedűművész, a Zeneakadémia docense vezényletével hat rangos európai társintézményből érkező diákok játsszák zeneakadémistákkal együtt Bartók, Mozart és Csajkovszkij egy-egy művét. Az EU-s Erasmus+ programban megvalósuló nemzetközi együttműködéssel 3-3 hallgató érkezik Bécs, Párizs, Helsinki, Hága, Barcelona, Oslo egyetemeiről, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjaival együtt többnapos intenzív workshopon vesznek részt, majd zárókoncertet adnak Kelemen Barnabás vezetésével.

Újra jelentkezik a Liszt-kukacok Akadémiája, amelynek témája most a tánc lesz, Mona Dániel a legfiatalabb közönséget vezeti végig különböző korok klasszikus tánczenéin.

Különleges esemény a Zeneakadémia szervezésében szeptember 2. és 10. között zajló, idén hegedűművészeknek meghirdetett Bartók Világverseny, amelynek újabb hatéves ciklusa kezdődik. A döntőben és a gálakoncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara működik közre Kovács János vezényletével.

Címkék