Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek

Megkezdődött a jegyértékesítés a Zeneakadémia tavaszi évadára

2023. november 22.

Neves külföldi és magyar fellépőkkel várja közönségét a Zeneakadémia, amely kamarahangversenyeket, szólóesteket, jazz- és népzenei koncerteket kínál a januártól júniusig tartó szezonban.

Mostantól megvásárolhatók a belépők a Zeneakadémia saját szervezésű, 2024 első félévi koncertjeire, amelyekre akár 25 százalékos engedmény is elérhető a sorozatoktól független kedvezményrendszerrel. Az intézmény három szezon visszafogottabb programja után most kezd visszatérni a főváros minőségi klasszikus zenei kínálatába, fókuszában változatlanul a kamarazene áll, hagyományainak megfelelően. A fellépők többsége most is a fiatal magyar zenész korosztályból kerül ki, de már megjelennek külföldi előadók is a kínálatban.  

A szezon kiemelkedő élményének ígérkezik Beethoven 9. szimfóniájának előadása Takács-Nagy Gábor és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara koncertjén május 7-én, napra pontosan a mű ősbemutatójának kétszázadik évfordulóján. A Nemzeti Ifjúsági Zenekar titulussal kitüntetett, az egyetem növendékeiből álló együttest neves európai és hazai zenekarok szólamvezetői erősítik, közreműködik a szintén diákokból álló Alma Mater Kórus, az énekes szólisták között mások mellett Pasztircsák Polinát és Meláth Andreát is hallhatjuk. 

A Vonósnégyesek sorozatban visszatérnek a nagy nevek. A műfaj patinás osztrák együttese, a Hagen Quartet Haydn, Debussy és Beethoven kompozícióiból válogatta „best of” műsorát. Az innovatív műsorairól ismert, leginkább a Kronos kvartett nyomdokait követő amerikai Brooklyn Rider a tengerentúlon nagyon keresett, most először mutatkozik be a Zeneakadémia közönségének. Koncertjük tematikus koncepciója a négy elem (föld, levegő, tűz és víz) köré épül: kortárs szerzemények mellett Sosztakovics 8. kvartettjét is játsszák. A Ránki Dezső zongoraművésszel kiegészülő Keller Kvartett Schubert Pisztráng-ötöse mellett Csajkovszkij és Sosztakovics kompozícióit adja elő. A sorozat 2024 őszén a Zeneakadémián korábban nagy sikerrel bemutatkozott francia Quator Ébène koncertjével zárul, a mások mellett Takács-Nagy Gábortól is tanult, az ARD versenyen nyertes kvartett Haydn, Britten és Beethoven műveivel készül.  

 


Hagen Quartet

 

Több sorozat is a fiatal előadóművész korosztályt hozza helyzetbe. Az Y generáció sorozat összekötő eleme ezúttal a cselló: fellép a 2015-ös Csajkovszkij-verseny győztese, a 2014-es ARD verseny ezüstérmese és különdíjasa, Andrei Ioniţă, aki Demény Balázzsal alkot duót az alkalomra; Devich Gergely és Ránki Fülöp klasszikus művekkel készül; Matuska Flóra és Kiss Lucia csellóművészek pedig Varga Oszkárral és Dani Imrével kiegészülve különleges válogatást mutatnak be.  A Versenygyőztesek című sorozatban Carlos Vidal, a még csak húszéves spanyol csellista, a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny nyertese, Jaeden Izik-Dzurko, a Santanderi Zongoraverseny kanadai illetőségű győztese, valamint Király Ádám, a Grand Piano Masters megmérettetés nyertese lép fel, utóbbi műsorának különlegessége, hogy Bartók zenekari műveinek olyan szerzői átiratiból válogatott, amelyeket szinte soha nem hallhat a közönség. Folytatódik Magyar Valentin és a Korossy Vonósnégyes sorozata a zongoraötös-irodalom kiemelkedő műveivel: előbb A késeiség esztétikája alcímmel Mozart és Elgar, majd Megújuló hagyomány témamegjelöléssel Sosztakovics és Schumann kompozícióiból válogatva. Ezeken kívül A Zeneakadémia műhelyei című sorozat az egyetemen zajló műhelymunkát, tehetséggondozást mutatja meg különféle hangszeres hallgatók szereplésével.

A Kamarazene karnyújtásnyira sorozat különleges összeállítású formációkat vonultat fel. Három fiatal, üstökösként feltűnt külföldi muzsikus, Kevin Spagnolo, Aurélien Pascal és Théo Fouchenneret a 19. század kései romantikus trióiból válogat. A Zeneakadémia közönsége emlékezhet a Svéd Kamarazenekar koncertjén bravúrosan beugró olasz klarinétművészre, Kevin Spagnolóra, aki a 2018-as Genfi Nemzetközi Zenei Verseny győztese, Aurélien Pascal francia csellista pedig többek között a legendás Starker János mesterkurzusain tökéletesítette hangszerjátékát. Egy vonós szextett, Bársony Péter, Anna Göckel, Yuval Herz, Guy Ben-Ziony, Joel Marosi és Daniel Mitnitsky az egyébként is ritka műfajból ad ízelítőt. A Bartók születésnapi koncerten már hagyományosan zeneakadémista növendékek kamaraformációi játsszák a nagy mester műveit.  A több mint öt és fél évtizedes múltra visszatekintő Kodály Vonósnégyes cseh estjén pedig Suk, Janacek és Smetana szerzeményeiből válogat.

 


Théo Fouchenneret, Kevin Spagnolo, Aurélien Pascal

 

Februárban,  A tehetség napján nyílt tanórák, tanszékek bemutatkozó koncertjei várják az intézmény munkája iránt érdeklődőket, a zenei pályára készülő fiatalokat és szüleiket. A színes, sok kis koncertet, bemutatót felvonultató napot Kováts Péter és a Zeneakadémia Vonószenekarának koncertje zárja, különböző korok és nemzetek táncait bemutatva.

Az Orgona a központban című szériában három különböző generációhoz tartozó, kiemelkedő magyar orgonista szólaltatja meg a Zeneakadémia történelmi hangszerét. Fassang László több év után ad ismét szóló koncertet a Nagyteremben, aminek különlegessége, hogy a második félidőben a közönség által megadott témákra improvizál majd. A másik két hangversenyen Pálúr János, illetve a Junior Prima-díjas Tabajdi Ádám lép fel.

 


Tabajdi Ádám

 

A fekete-fehér színei című, zongoraművészeket felvonultató sorozatban Érdi Tamás és Nagy Péter mellett Balog Alexandra, a fiatal generáció figyelemre méltó tehetsége ad szólóestet.

Az Itt és most kortárs zenei sorozat három koncertje közül két korszakos mester köszöntése a legjelentősebb: az Eötvös/Vidovszky 80 című esten a komponisták zongoradarabjai hangzanak el. De szerepel ezen kívül a sorozatban az immár hagyományos Amadinda Percussion Project, illetve STUDIO 5 kamarakoncert, a csoport zeneszerzőinek ezúttal csellóra és zongorára komponált műveivel.

A Jazz itt! sorozat ugyancsak három koncerttel várja a műfaj rajongóit, amelyek sorában figyelemre méltó lesz a rendkívül sokoldalú, a határterületeken szívesen kísérletező Harcsa Veronika és Nora Thiele német ütőhangszeres művész interaktív koncertje, amit először mutatnak be Magyarországon. A tavaszi jazz-kínálat része emellett a Binder Quartet lemezbemutató koncertje, illetve Ács Dominika és Oláh Krisztián Tükör által homályosan című előadása.

 


Harcsa Veronika és Nora Thiele

 

A táncház napja május első vasárnapján hagyományosan a műfaj kiemelkedő eseménye a Hagyományok Háza együttműködésével, Kelemen László korábbi igazgató szervezésében. A műsor ezúttal is a népzene színe-javát és több generációt felvonultató forgatagot ígér. A Kobozreneszánsz című tematikus szériában Csenki Zalán, az egyetem Népzene Tanszékének koboztanára és társai mutatkoznak be.

A 8-15 éves korosztálynak szóló Liszt-kukacok Akadémiája új témával várja a családokat. A Zene, szolgálatára! sorozat a 17-18. századi udvari zenétől a számítógépes játékok világán át a zene filmes  és színházi alkalmazásáig ívelve kalauzolja végig az érdeklődőket Mona Dániel vezetésével.

A részletes program és a jegyvásárlás a koncert.zeneakademia.hu/sorozatok_2023_2024 oldalon érhető el.