Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György

Medveczky Ádám a 2022-es Újévi Nyitány karmestere a Nagyteremben

2021. január 22.

A Zeneakadémia, az MTVA és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek összefogásában megvalósuló, immár hagyományos január 1-jei koncertet 2022-ben a Kossuth-díjas Medveczky Ádám, a Zeneakadémia tanára vezényli majd.

Az elmúlt két évben a muzsika kedvelői a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Zeneakadémia közös koncertjével indíthatták az újesztendőt január 1-jén este, a hangversenyt a közmédia tévé- és rádiócsatornái közvetítik. Népszerű zeneműveket hallhattak Magyarország legkiválóbb karmestereinek irányításával: először Vásáry Tamás, majd idén Kovács János vezényelte az együttest és a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem fiatal tehetségeit. Az MTVA közleményben jelentette be, hogy jövőre Medveczky Ádám, Kossuth-díjas karmester – egyben a Zeneakadémia oktatója – dirigálja a hangversenyt.

„Kiváló együttműködés érett hagyománnyá a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a közmédia és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara között az után, hogy az együttes számos maradandó élményt szerzett a muzsika kedvelőinek az elmúlt években is a Zeneakadémián” – hangsúlyozta a bejelentés kapcsán Dr. Vigh Andrea rektor. „Az ifjú tehetségek játékában a tradíció és az újító szemlélet együttes ereje nyilvánul meg, fellépésük a gazdag tapasztalatú művészekkel nyitottságot, üde, lendületes és egyedi évkezdeti hangulatot sugároz, és olyan szívet melengető harmóniát teremt, amely a legendás esztendőindító koncertek sorába emeli az Újévi Nyitányt a Zeneakadémia Nagytermében” – tette hozzá.

 

Medveczky Ádám (fotó: Zeneakadémia / Felvégi Andrea)

„Fontosnak tartom, hogy az Újévi Nyitány a Zeneakadémián igazi ünneppé, valóban hagyománnyá váljon, hiszen érezzük, hogy várják a zeneszerető emberek” – mondta Devich Márton, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője és a Bartók Rádió csatornaigazgatója. Hozzátette: „Az első két hangverseny nagy sikert hozott, a közönség nagyon hálás volt értük, nem is lehet kérdés a folytatás. Boldogok vagyunk, hogy a zenekarunkat 2022 első napján Medveczky Ádám fogja vezényelni. Rendkívüli megtiszteltetés vele dolgozni, igazi szakmai tekintély, aki követendő példa a magyar zenészek nemzedékei számára és nem utolsó sorban emberként is hiteles. 2021-ben a 80. születésnapját fogja ünnepelni, kívánom, hogy emlékezetes ajándék legyen számára a közös munka – abban biztos vagyok, hogy a zenekarunknak különleges élmény lesz.”

Medveczky Ádám a közlemény szerint úgy fogalmazott: „A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarához fűződő kapcsolatom régmúlt időkbe nyúlik vissza, amikor még mint ütőhangszeres kisegítő játszhattam ebben a nagyszerű együttesben. Első hanglemezem felvétele szintén a Rádiózenekarhoz fűz, de ők voltak ott velem a MTV I. nemzetközi karmesterversenyén is. Buzdításuk, szeretetük nagyban hozzásegített az ezüstéremhez. Aztán 1980-ban egy hosszabb amerikai turnén még közelebb kerültünk egymáshoz. De a sok közös munka mellett az igazi maradandó értéket az jelenti számomra, hogy a zenekar régi és jelenlegi tagjai között is sok jó kollégára, barátra tettem szert. Megtiszteltetés számomra, hogy a 2022-es esztendőt elindító hangverseny karnagya lehetek, nagy örömmel várom.”

Az Újévi Nyitányt, ahogy eddig, úgy ezúttal is a Bartók Rádió és az M5 kulturális csatorna közvetíti a tervek szerint.