Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György

Lengyel-magyar díszelőadás a Zeneakadémián

2014. január 30.

Orbán Viktor kormányfő lengyel kollégája, Donald Tusk társaságában ünnepi díszelőadáson vett részt január 29-én a Zeneakadémián.

 A magyar miniszterelnök nyitóbeszédében kiemelte, hogy a magyar és a lengyel népet évszázadok óta tartó kötelék fűzi össze. Példának említette a közös magyar és lengyel királyokat, Bem apót, Kossuth Lajost, a Magyarországra menekült lengyeleknek nyújtott segítséget, a lengyelek szolidaritását 1956-ban és a lengyel Szolidaritás mozgalom támogatását a magyarok részéről a nyolcvanas években.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Donald Tusk arról beszélt, hogy miközben a magyarok és a lengyelek ma a negyedszázada kivívott szabadságukat ünnepelik, nem feledkezhetnek el azokról, akiknek ez még nem adatott meg. Donald Tusk szerint az ukránok megmutatták, hogy készen állnak arra, hogy nagy árat fizessenek szabadságért, és ezt kell üzenni nekik, hogy a helyzetükben nem lehet jobb megoldás, mint a megegyezés.

Fotó: Zeneakadémia / Benkő Sándor

A díszelőadáson a Wrocław Chamber Orchestra Penderecki és Wojciech Kilar műveit adta elő, Bogányi Gergely pedig Chopintől a g-moll ballada, Liszt Ferenc Un sospiro és Manók tánca című műveit játszotta, valamint a Zenekadémiát alapító XIX. századi géniusz 15 magyar rapszódiáját. A díszelőadáson mások mellett részt vett Hende Csaba honvédelmi miniszter, Darák Péter, a Kúria elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész és a diplomáciai testület tagjai.