A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.

Liszt Augusz Antalnak

Kossuth-díjban részesült a Zeneakadémia két tanára

2022. március 16.

Falvay Attila és Tuska Zoltán a Kodály Vonósnégyes tagjaiként vehették át a kimagasló elismerést március 15. alkalmából.

A kvartett tagjai: Bangó Ferenc hegedűművész, Éder György csellóművész, Falvay Attila hegedűművész, primárius, valamint Tuska Zoltán hegedű- és brácsaművész megosztva kapták a Kossuth-díjat, a méltatás szerint Magyarország számára kivételesen értékes és nemzetközi szinten is nagy elismertségnek örvendő kamarazene-művészeti pályafutásuk, különösen a klasszikus magyar zenekultúra és Kodály Zoltán műveinek magas színvonalú tolmácsolását, illetve nemzetközi megismertetését elhivatottan szolgáló, több évtizedes művészi munkájuk elismeréseként.

 

A Kodály Vonósnégyes.

 

Áder János köztársasági elnök a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével együtt adta át hétfőn a Parlamentben.

Falvay Attila Bartók-Pásztory-díjas érdemes művész, a Kodály Vonósnégyes primáriusa 1958. szeptember 7-én született Budapesten. 1969 és 1974 között a Bartók Béla Konzervatóriumban, majd a Zeneakadémián tanult, ahol 1980-ban diplomázott. 1979-ben a Szigeti József Nemzetközi Hegedűversenyen második, a következő évben a Hubay-versenyen első díjat nyert. 1980-ban az Egyesült Államokbeli Aspenben, 1980 és 1985 között a bécsi zeneakadémián folytatott tanulmányokat Sívó Józsefnél. 1980-tól a Kodály Vonósnégyes primáriusa, 1989 és 2005 között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető koncertmestere, 2005-től a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertmestere. Egy 1731-ben készült, "Hamma" elnevezésű Stradivari-hegedűn játszik. Szólóban és kamaraformációkban mintegy 70 lemezfelvételt készített, számos rádiófelvétel is megörökítette játékát. Szólistaként többször turnézott Japánban és Európa több országában. 2006 és 2010 között a svájci Nemzetközi Menuhin Zeneakadémia hegedű- és kamarazene professzora volt, 2015-tól tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékén.

Tuska Zoltán 1967. október 29-én született Budapesten, diplomáját 1991-ben szerezte meg a Zeneakadémián, majd 1992-ben Kanadában képezte tovább magát Fenyves Loránd hegedűművésznél. 1993-ban a Weiner-Szász Kamarazenekar koncertmestere, 1998-2001 között a Solti Kamarazenekar szólamvezetője volt. 1998-tól a Danubius Vonósnégyes primáriusa. Több külföldi kamarazenekarral (Salzburger Kammerphilharmonie, Cappella Andrea Barca) is játszott, és rendszeresen részt vesz kamarazenei fesztiválokon (Salzburg, Ittingen, Vicenza). Bolzanóban mesterkurzust vezetett. 1998 és 2010 között a Mikrokosmos Vonósnégyes tagja volt, jelenleg a Budapesti Fesztiválzenekarban is játszik. 2012-től a budapesti Bartók Béla Konzervatórium és a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója.