Kodály módszere zseniális. … Minden jó zenélés az énekhangnál kezdődik.

Solti György

Koroljov-mesterkurzus a Zeneakadémián

2013. december 20.

A Bach-játékáról híres zongoraművész mellett a Berlini Filharmonikusoknál játszó Szűcs Máté brácsaművész is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vendégtanára lesz 2014 januárjában.

A lenyűgoző személyességéről ismert zongoraművész, Jevgenyij Koroljov a Zeneakadémia Koncertközpont vendégeként három hangversenyt is ad a Nagyteremben 2014 januárjában: 18-19-én a Concerto Budapest szólistájaként, január 26-án pedig a Keller Kvartett partnereként lép fel. A koncertek között, január 20-án délután Johann Sebastian Bach műveiből tart mesterkurzust a Régi Zeneakadémia Kamaratermében. Az 1949-ben Moszkvában született művész A moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban végzett, 1976-ban Jugoszláviába költözött, majd Nyugat- Németországba emigrált, s 1978 ota tanít zongorát a Hamburgi Zeneműveszeti Főiskolán, ahol Ligeti György is a kollégái közé tartozott. Ő nyilatkozta egyszer A fúga művészetét tartalmazó CD-jéről, hogy ha csak egyetlen zenét vihetne magával arra a bizonyos lakatlan szigetre, Koroljov Bach-lemeze lenne az. A zongorazseni repertoárja egyébként Bachtól és a bécsi klasszikusoktól Schubert, Chopin, Debussy művein át egészen a modern klasszikusokig terjed. Koroljov számára a tanítás is fontos. "Nem megmondóemberként tanít, diákjait partnernek tartja, nem gondolja magáról, hogy mindent tudna. Pedig nagyságrendekkel többet tud a zenéről, mint számos, sztárvirtuózként nemzetközi karriert befutott pályatársa. Koroljovot ugyanis nem a hangszere érdekli, hanem az, ami a hangszeren megszólal" - írja róla Fazekas Gergely a Zeneakadémia 2014. január-júliusi koncertmagazinjában. Jevgenyij Koroljov január 20-i mesterkurzusán a részvétel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatóinak ingyenes, külsős érdeklődők számára a részvételi díj 1500 Ft. A mesterkurzusra csak passzív résztvevőként lehet jelentkezni 2014. január 16-ig.

Az újévi mesterkurzusok sorát azonban nem Koroljov, hanem Szűcs Máté nyitja. A brácsaművész január 14-én és 15-én tart kurzust a Ligeti György épület stúdiójában. Szűcs Máté Szecsődi Ferenc osztályában, hegedűsként végzett a Szegedi Konzervatóriumban. 1996-os hangszerváltása után Schiffer Ervin növendéke lett a brüsszeli Királyi Konzervatórium mélyhegedű tanszakán, majd a waterlooi Erzsébet Királyné Zenekarban. Nemzetközi versenysikerei közül kiemelkedik a liége-i Nemzetközi Hegedű- és Brácsaverseny mélyhegedű kategóriájában elnyert első díja. 2003-tól zenekari brácsaművészként és szólistaként egyaránt aktív. Tagja volt a Con Spirito Zongorakvartettnek, a Mendelssohn Ensemble-nak, a Trio Dornak, az Enigma Ensemble-nak, játszott az antwerpeni Királyi Flamand Filharmonikus Zenekartól a Bambergi Szimfonikusokon, a Drezdai Staatskapellén és a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarán át a Berlini Filharmonikusokig, ahol 2011-ben óta játszik. 2007 és 2009 között a Saarbrückeni Konzervatórium tanára volt, 2006 óta pedig nyaranta Dániában a Thy Masterclass kurzuson oktat. Szűcs Máté zeneakadémiai mesterkurzusára aktív résztvevőként csak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói jelentkezhetnek, de passzív résztvevőnek külsősök is jelentkezhetnek. A részvétel aktív és passzív jelentkezők számára is ingyenes, a jelentkezési határidő 2014. január 10.

A mesterkurzusokkal kapcsolatos jelentkezési információk, és minden további részlet megtalálható a fenti linkeket követve, illetve a Zeneakadémia egyetemi honlapján, a Tanulmányi Hirdetőn.

Címkék