Koreai tenor nyerte a 6. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

2024. szeptember 7.

Park Jihoon lett a 30 ezer eurós első díjas a Zeneakadémia 2024-es Marton Éva Nemzetközi Énekversenyének szombat esti döntőjén.

A 20 ezer euróval járó második helyen Mihai Damian román bariton végzett, a 10 ezer eurós harmadik díjat pedig Wu Hongni kínai mezzoszoprán nyerte el. Marton Éva a személyes különdíját, amely a Magyar Művészeti Akadémia jóvoltából 10 000 euróval jár, Alexandra Zotova orosz szopránnak ítélte oda, a közönségdíjat pedig Yeo Yeeun koreai szopránnak ítélték a nézők.

A Zeneakadémia Nagytermében megtartott döntőn a versenyzők két fordulóban adtak elő egy-egy áriát a Magyar Állami Operaház Zenekara kíséretével, Halász Péter vezényletével, emellett minden énekes kisfilmen is bemutatkozott a nézőknek, akik a kiosztott szavazólapokon voksolhattak kedvencükre.

A megmérettetés ugyancsak rangos különdíjainak nyerteseit a vasárnap esti, operaházi díjátadó gálán hirdetik majd ki, amelyre még elérhető néhány jegy, továbbá a verseny Youtube-csatornáján is követhető lesz.

A döntő közönségét a verseny kiírója és házigazdája, a Zeneakadémia nevében Dr. Kutnyánszky Csaba rektori feladatokat ellátó rektorhelyettese köszöntötte, felidézve: amikor tíz éve útjára indult a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny, bíztak abban, hogy rövidesen a világ legrangosabb megmérettetései közé tartozik majd. „Ennek garanciáját abban láttuk, hogy nevét adta hozzá a 20. századi operatörténet egyik nagy csillaga, a Zeneakadémia professor emeritája, Marton Éva. Mára elmondhatjuk, bekerült a vezető események közé, hiszen tagja a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségének, és idén csaknem kétszáz tehetség jelentkezett” – tette hozzá. Egyúttal gratulált a tizenkét döntősnek, akik szavai szerint már most nyertesnek tekinthetik magukat ezzel a teljesítménnyel.

Fotó: Zeneakadémia/Mudra László

Marton Éva az eredményhirdetéskor nagy örömét fejezte ki, hogy ilyen lelkes és nagyszerű énekesek látogatnak el évről évre a versenyre, hozzátéve, hogy az eddigi megmérettetésekre összesen több mint ötszázan jelentkeztek. Fontosnak tartja, hogy nem csak egy fesztiválról van szó, hanem a tehetségek gondozásával valamit alkot is ez a rendezvény. „A Zeneakadémia az alma materem, ahová mindig hittel és szeretettel lépek be, hiába dolgoztam a világ legjelentősebb színházaiban, ezt soha nem felejtem el” – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy a zsűriben olyanok ülnek, akikkel több évtizedes a kapcsolata, sokat segítettek neki a pályáján.

A 33 éves Park Jihoon a döntőben Goundot Faustjából és Puccini Turandotjából énekelt egy-egy áriát. (A versenyzőről bővebben ide kattintva lehet olvasni.)

Fotó: Zeneakadémia/Mudra László