A legfontosabb osztály számomra – és a magyar zenészek százai számára – a kamarazenei osztály volt.

Solti György

Korábbi sajtómegjelenések

2013. szeptember 21.

A 2012. október - 2013. augusztusa között megjelent, a Zeneakadémiáról író sajtócikkek

Akadémiai népzene

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének bemutatkozó koncertjéről a Világgazdaságban jelent meg cikk 2013. szeptember 25-én.

A Zeneakadémia Koncertközpont Élesben című sorozatának első részeként a patinás intézmény legfiatalabb a tanszéke, a Népzene Tanszék mutatkozik be 2013. november 6-án. Az Világgazdaság cikke erre a linkre kattintva olvasható.

 

Mozart Varázsfuvolájával nyit újra a Zeneakadémia Kisterme

A fidelio.hu 2013. augusztus 21-én megjelent cikke a későbbiekben operaszínpadként működő Kisterem nyitóelőadásáról számol be.

Budapest egyik legszebb és legjobb akusztikájú terme az 1964-ben végzett átalakítások miatt elvesztette operai képességét, 2013. december 6-án azonban Mozart Varázsfuvolájával elindul a kistermi operajátszás 21. századi története. Az előadásról, melynek művészeti vezetője, a Zeneakadémia Ének Tanszékének professor emeritája, Marton Éva, bővebben a fidelio.hu cikkében olvashatnak.

 

Mit jelent az üzleti modell a kultúrában, egy kulturális intézményben?

Batta András, a Zeneakadémia rektora 2013. augusztus 2-án adott interjút az Infó Rádió Aréna című műsorában.

Az Infó Rádiónak adott interjúban, mely teljes egészében erre a linkre kattintva érhető el, Batta András rektor úr beszélt a kulturális menedzsment működéséről, feladatáról, illetve a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületének megújulásáról is.

 

Interjú Hőna Gusztávval

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Fúvós Tanszékének vezetője, Hőna Gusztáv adott interjút a Klasszik Rádiónak 2013. július 24-én.

A Klasszik Rádió riportere a Zeneakadémia tanszékvezető tanárával, Hőna Gusztávval beszélgetett a Reggeli expressz című műsorban, a magyar fúvósok nemzetközi sikereiről, a közelgő megmérettetésekről és a 115 éves Harsona Tanszakról. A teljes interjút ezt a linket követve lehet meghallgatni.

 

Ránki Fülöp zongorista szüleivel és önállóan is fellép

Klukon Edit és Ránki Dezső fia, a zongoraművésznek készülő Ránki Fülöp egyre többször ad önálló koncerteket, erről a Metropolban jelent meg cikk 2013. július 23-án.

A Zeneakadémia elsőéves zongora szakos hallgatója, a kitűnő zongorista-házaspár, Klukon Edit és Ránki Dezső fia, Ránki Fülöp 2013. július 20-án, Martonvásáron a Nemzeti Filharmonikusok szólistájaként Beethoven B-dúr zongoraversenyét játszotta, többek közt erről is ír a Metropol az ezen a linken található cikkben.

 

Batta András kormánybiztosi kinevezése

Az egységes komolyzenei koncepció kialakításáért és végrehajtásának koordinálásáért felelős kormánybiztossá nevezték ki Batta Andrást, a Zeneakadémia rektorát.

Dr. Batta András rektor úr 2013. május 15-től 2014. május 31-ig szóló komolyzenei kormánybiztosi kinevezése kapcsán interjút adott a TV2 Tények késő este című műsorában, de a kinevezésről az MTVA, a Népszabadság és a Metropol is tudósított. A különböző sajtó megjelenések a linkeket követve érhetők el.

 

A kamarazene utazó nagykövetei

A magyarországi kamarazenei hagyományok egyik legjelentősebb képviselőjének számító Kelemen Kvartettről a Kiskegyedben 2013. július 7-én jelent meg cikk.

A kamaraegyüttest 2009-ben hívta életre a Zeneakadémia két tanára, a hegedűs-házaspár, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, a két zeneakadémistával, Kokas Dórával és Homoki Gáborral kiegészülve létre létrejött kvartett nemzetközi sikereiről, fontosabb fellépéseiről szóló cikk a Kiskegyed weboldalán olvasható.

 

Már csak négy hónap Mehldau első budapesti szólókoncertjéig

A kortárs amerikai jazz-zongoristák legkiválóbbja november 5-én a megújult Zeneakadémián lép fel első alkalommal szólistaként, erről a fidelio.hu írt 2013. július 7-én.

„Brad Mehldau bő háromszáz év klasszikus zenei hagyománya, valamint a pop, a rock és a jazz vegyítésével alkot füleink hallatára maradandót, hiszen játszi könnyedséggel és elképesztő stílusérzékkel ötvözi mindazon zenei hatásokat, amelyek élete során érték." – írja a fidelio.hu. A teljes cikk ezen a linken található.

 

Ősbemutató a Zeneakadémia operavizsgáján

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékének hagyományos, év végi nyilvános operavizsgájáról a Népszabadság számolt be 2013. június 27-én.

A Népszabadság cikkéből, mely erre a linkre kattintva olvasható teljes egészében, kiderül, hogy nyilvános operavizsga egyben Solti Árpád zeneszerző, Molnár Ferenc Az ibolya című színműve alapján komponált operájának ősbemutatója is volt.

 

Pest megér egy estet?

A Heti Válasz budapesti koncertéletről szóló cikket 2013. június 6-án jelent meg.

Az elmúlt években egyre nagyobb támogatottságot élvez Magyarországon a komolyzene, nem ritkaság, hogy világsztárok lépnek fel a rangos budapesti pódiumokon. Ebbe az intenzív nemzetközi koncertéletbe kapcsolódik be 2013 októberétől a Zeneakadémia is, amint arról a Heti Válasz beszámol. A cikket, melyben dr. Batta András, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora is megszólalt, ezen a linken olvashatják.

 

Elindul a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny

Marton Éva, a világhírű drámai szoprán, a Zeneakadémia professor emeritája 2013-ban ünnepelte 70. születésnapját, a tiszteletére rendezett gáláról és énekversenyről a Magyar Hírlap írt 2013. június 11-én.

Az egyik legsikeresebb magyar énekesnő, Marton Éva tiszteletére rendeztek gálaműsort 2013. június 16-án, 2014-ben pedig a Zeneakadémia szervezésében elindul a nevével fémjelzett Marton Éva Nemzetközi Énekverseny, erről részletes információ Magyar Hírlap cikkében, a linket követve található.

 

Hol vannak a gyertyafényes éjszakák? - interjú Fekete Gyulával

A Zeneakadémia Zeneszerzés Tanszékének vezetőjével, Fekete Gyulával a HVG készített interjút 2013. május 28-án.

Az interjú, melyben Fekete Gyulát a kortárs komolyzenei irányzatokról, kompozíciós technikákról kérdezték, teljes egészében erre a linkre kattintva olvasható el.

 

A minőség utat tör magának

A karmesterként is tevékeny hegedűművésszel, Keller Andrással készült interjú 2013. május 26-án jelent meg az ORIGO komolyzenei blogján, a Figarón.

A Zeneakadémia 2013 őszén ismét bekapcsolódik a magyarországi hangversenyéletbe. A koncertközpont rezidens zenekara a Keller Andás vezette Concerto Budapest lesz, a Kamarazene Műhelyt is irányító karmester-hegedűművésszel készült interjú ezen a linken található.

 

Összhangzattan

Mint az a Heti Válasz 2013. május 30-án megjelent cikkében is olvasható, 2013 októberétől, a Zeneakadémia megnyitásával megduplázódik a budapesti koncerttermek kapacitása.

„Egymás nézőinek levadászása helyett az intézmények a kulturális turizmus fellendítésében látják a megoldást"– írja a Heti Válasz a cikkben, mely ezt a linket követve érhető el.

 

Liszt nyomában Budapesten

 A fővárost bemutató vezetett túrák köre a Liszt nyomdokain haladó programmal bővült, amint arról businesstraveler.hu beszámolt 2013. május 22-én.

A magyar komolyzenei élet három vezető intézménye: a Zeneakadémia, az Opera és a Művészetek Palotája a Magyar Turizmus Zrt.-vel együttműködve új célcsoportokat kíván megszólítani azáltal, hogy a magyar kultúra páratlan örökségét mutatja be és népszerűsíti a nemzetközi piacon. Erről a részletesebben a businesstraveler.hu cikkében, a linkre kattintva olvashatnak.

 

Újra megnyílik a Zeneakadémia

A nagyszabású felújítási munkálatok után 2013. október 22-én újra megnyílik a Zeneakadémia.

Az új funkciókat is ellátó, oktatási intézményként és koncertközpontként is működő Liszt téri épület átadásáról, feladatairól Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a TV2 Tények este című műsorában beszélt. Ugyanebben a témában nyilatkozott a még a Metropolnak, az Infó Rádiónak, a Magyar Nemzetnek, a Napi Gazdaságnak, a Magyar Hírlapnak és a HVG-nek is.

 

Zeneakadémia: vidéken lesz a félévi koncert

Hódmezővásárhelyen adott koncert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekara.

A Zeneakadémia együttese az felújított hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Házban adta első vidéki koncertjét, melyen Gyöngyösi Ivett zongorista hallgató szólistaként szerepelt. Erről a Magyar Nemzet írt 2013. április 20-án.

 

Lady Valerie Solti a Zeneakadémián

A világhírű karmester, Solti György felesége 2012 októberében járt Budapesten, ahogyan arról Metropol is beszámolt.

Lady Valerie Solti Budapesten tett látogatásáról a Metropolban 2012. október 25-én jelent meg cikk.