Kocsis Zoltánra emlékezik a Zeneakadémia

2016. november 8.

Kedd estétől a zenekedvelő közönség is leróhatja kegyeletét a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri főbejáratánál kialakított emlékhelyen.

„Ezer szállal kötődött a Zeneakadémiához: itt végzett, itt kezdett tanítani 1973-ban, s bár a hetvenes évek végétől formálisan már nem tanított az intézményben, újra és újra visszatért alma materébe. A Liszt Ferenc téri épület felújítása előtt rendezett „Búcsúfesztiválon” egyetlen délután-este itt vezényelte el Beethoven mind a kilenc szimfóniáját (a zeneakadémistákkal kiegészített Nemzeti Filharmonikusok élén), s a felújítás óta is rendszeresen visszajárt, mesterkurzusokat adott, többször dirigálta a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát. Nem volt könnyű tanár, rendszeresen jöttek ki óráiról sírva a növendékek, és mégis rajongtak érte. Mert zenéből volt, minden gesztusa zenét hordozott, a vele való érintkezés minden formája súlyos és felemelő zenei hozadékkal járt” – fogalmazott búcsúztatójában Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, mely teljes terjedelmében ide kattintva található meg.
 

Kocsis Zoltán és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara (Fotó: Zeneakadémia / Mudra László)

 

A Zeneakadémia november 7-én a Nagyteremben vett búcsút az intézmény nagy halottjától. A megemlékezésről, melynek keretében az Egyházzene Tanszék énekegyüttese tartott gregorián áhítatot Dobszay Ágnes tanszékvezető irányításával, a sajtó is széles körben beszámolt. „Óriási szeretet és óriási elismerés övezte mindvégig, egész életében a Zeneakadémia részéről. Úgy éreztük, hogy a családunk tagja volt” – idézte Dr. Vigh Andreát a TV2 Tények összeállítása. A Zeneakadémia Nagyterméből jelentkezett be RTL Klub híradója, valamint az M5, és részletesen tudósított a megemlékezésről az MTI.

A Zeneakadémia Liszt Ferenc téri főbejáratánál kialakított emlékhelyen kedd estétől a nagyközönség is leróhatja kegyeletét.

 

Fotó: MTI/Mohai Balázs

 

Kocsis Zoltán 2013 őszén, a Zeneakadémia megújult főépületének ünnepélyes megnyitója alkalmából a Zeneakadémia Koncertmagazin első számában vallott a Zeneakadémiához fűződő viszonyáról. Akkor úgy fogalmazott a Nagyteremről: „számomra ez a zene szent csarnoka, a nagybetűs Koncertterem.” A teljes, Fazekas Gergely által készített interjú ide kattintva olvasható el.
 

Fotó: Fejér Gábor (forrás: Zeneakadémia Koncertmagazin)

Címkék