A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György

Kitüntetések az állami ünnep alkalmából

2015. augusztus 24.

A Zeneakadémia négy tanára, valamint több volt és jelenlegi hallgatója kapott elismerést.

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült Somfai László Széchenyi-díjas és Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, az MTA rendes tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet munkatársa és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa. Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Kollár Éva Liszt Ferenc-díjas karnagy, az MMA rendes tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára. Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Kertész István, hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Vonós Tanszékének egyetemi tanára. Szintén Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Antal Mátyás Liszt Ferenc-díjas karmester, a Nemzeti Énekkar karigazgatója, a Fúvós Tanszék oktatója (aki 2015 márciusában átvehette a Zeneakadémia Alapítvány által kezelt Bartók-Pásztory díjat is); Salamon Soma furulyás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, valamint Dragony Gábor citerás, idén végzett volt hallgatónk pedig kiemelkedő népművészeti alkotó- vagy előadóművészi teljesítménye elismerésére Népművészet Ifjú Mestere díjat vehetett át Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől 2015. augusztus 19-én.

Szintén a nemzeti ünnep alkalmából, 2015. augusztus 20-án Eötvös Péter zeneszerző-karmester vehette át Áder János köztársasági elnöktől a legmagasabb állami kitüntetésnek számító Magyar Szent István-rendet „számos nemzetközi elismeréssel honorált és kivételesen népszerű, a különféle hangszeres műfajok mellett a kortárs operairodalmat is kiemelkedő alkotásokkal gazdagító zeneszerzői életműve (…), valamint a fiatal zeneszerzők és karmesterek képzését támogató tevékenysége elismeréseként”
 

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Eötvös Pétert méltatva Áder János arról beszélt, hogy a zeneszerző egész életében érezte maga mögött a "hátszelet", a gazdag magyar zenei örökséget. Az államfő szerint Eötvös Péter tehetségében jól megfér egymással a régi tisztelete és az új iránti vágy, és olyan zenét alkot, amely nem akar "megszökni" az elmúlt évszázadok hatása alól, de mindenestől a mához szól. Áder János szerint Eötvös Péterrel - Liszt Ferenc és Bartók Béla után – ismét egy magyar szól európai hangon, lel visszhangra mindenütt és nyűgözi le kortársait. Bartók Béla és Kodály Zoltán örököse ő, aki az emberi érzések mélyére hatoló darabjaival meghódította a világ színpadait és koncerttermeit, mégis hazahúzta a szíve – fogalmazott az államfő. Az elismerés meglepetésként érte a zeneszerzőt, mert úgy érezte, hogy a művészek közül nem ő a legismertebb Magyarországon. "Ugyanakkor nemzetközileg valóban a legmagasabb szintű zenei produkciókban veszek részt karmesterként és zeneszerzőként is. Ezért örülök annak, hogy a kitüntetés elismeri az életművet" - tette hozzá. Megjegyezte, hogy viszonylag szűk, szakmai körben ismert, a kortárs zene nem tartozik a populáris műfajok közé. A Magyar Szent István-rend lehetőséget ad arra, hogy szélesebb körben is felfigyeljenek a munkájára. Jelenlegi munkáiról elmondta: most fejezte be Halleluja című oratóriumát, amelyet Esterházy Péter szövegére írt. A művet a 2016-os Salzburgi Ünnepi Játékokon mutatják be a Bécsi Filharmonikusok és a Magyar Rádió kórusának közreműködésével. Az oratóriumot 2016 novemberében Bécsben és Budapesten is műsorra tűzik a zeneszerző vezényletével.
 

MTI / zeneakademia.hu

Címkék