Az a feladatunk, hogy valódi tehetségeket formáljunk, akikben megvan a mesterré váláshoz szükséges képesség, s ne foglalkozzunk a tehetségtelen középszerrel.

Liszt Giovanni Sgambatinak

Kialakult a Bartók Világverseny középdöntős mezőnye

2021. október 27.

A tervezett hat kvartett helyett végül hét jutott tovább az elődöntőből a nemzetközi zsűri szerda esti döntése értelmében.

Két napon át zajlottak az idei megmérettetés első élő fordulói, amelyek alapján a testület olyan kiválónak találta a fiatal tehetségeket, hogy eggyel több vonósnégyest juttatott tovább. Így a bécsi illetőségű Chaos String Quartet, a japán tagokból álló Quartet Integra, a salzburgi Mozarteum növendékei által létrehozott Javus Quartet, a magyar, zeneakadémista tehetségekből álló Korossy Kvartett, a koppenhágai székhelyű, a Dán Királyi Zeneakadémián tanuló tagokból álló Novo Quartet, a belgiumi Sonoro Quartet, valamint a New York-i The Juilliard School egykori és jelenlegi diákjai alapította Unison Quartet folytathatja a versengést.

 


Fotó: Zeneakadémia/Mudra László

 

A középdöntő két fordulója csütörtökön, 15 és 19 órai kezdettel ingyenesen tekinthető meg a szervező Zeneakadémia Solti Termében, de figyelemmel kísérhető a szokásos kiváló minőségű élő internetes közvetítésben is a Zeneakademia és a verseny honlapján, valamint Facebook-oldalain és Youtube-csatornáin. Csütörtökön késő este válik ismertté a szombati döntőbe jutottak névsora, akik ezzel még közelebb jutnak majd a díjakhoz.

 


Fotó: Zeneakadémia/Mudra László

 

A Zeneakadémia hatéves ciklusban megvalósuló Bartók Világversenye idén vonósnégyes formációknak szól, hétfőn kezdődött el 11 kvartett részvételével, rangos nemzetközi zsűri előtt.

A grémiumban idén az egyaránt Kossuth-díjas Kelemen Barnabás, Keller András és Rolla János hegedűművészek, valamint a Széchenyi-díjas Tallián Tibor zenetörténész mellett a világ kamarazenei életének elismert személyiségei foglalnak helyet: Mikhail Kopelman orosz-amerikai hegedűművész; Bjørg Lewis norvég csellóművész, a Vertago Quartet alapító tagja; Johannes Meissl osztrák hegedűművész, a Bécsi Zeneművészeti Egyetem kamarazene professzora és rektorhelyettese, az Artis Quartet tagja; Ami Oike hegedűművész, a Tokiói Művészeti Egyetem (GEIDAI) tanára.

Címkék