Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György

Képzőművészek Liszt életében: új időszaki kiállítás a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban

2014. május 15.

A tárlat koncerttel egybekötött megnyitója 2014. május 20-án este hattól lesz a Régi Zeneakadémia Kamaratermében.

Liszt Ferenc rendkívüli érzékenységgel és kreativitással reagált a képzőművészeti alkotásokra. Nemcsak hangulati inspirációt merített a képekből, hanem a zene nyelvére próbálta lefordítani őket. Különböző témájú, stílusú ábrázolásokból születtek kompozíciói, megihlette őt historikus freskó (Kaulbach: Hunok csatája), olajfestmény (Raffaello: Sposalizio) és tollrajz (Zichy Mihály: A bölcsőtől a koporsóig) egyaránt. Liszt Ferenc hitt a különböző művészeti ágak egymást segítő, erősítő szerepében, erről tanúskodnak mai szemmel is lenyűgözően modernnek tűnő „multimediális" ötletei, például a Dante-szimfónia bemutatójára diorámás vetítést tervezett.

A Zeneakadémia Liszt Ferenc Emlékmúzeumának új tárlata Liszt képzőművészeti ihletésű kompozíciói mellett hangsúlyt fektet Liszt kiállítás-élményeire, a leveleiben és írásaiban előforduló képleírásokra, valamint a képzőművész kortársaihoz fűződő személyes kapcsolataira is.  Liszt itáliai utazásai során eljutott a Vatikáni Múzeumba, a milanói Brerába, a velencei Académie des Beux-Arts képtárába és a firenzei Medici-kápolnába is. Élménybeszámolóiban érzékletesen jellemezte a reneszánsz mesterek festői stílusát, vizsgálta zene és képzőművészet viszonyát. Idős korában átjárt a budapesti lakása szomszédságában lévő Régi Műcsarnok (ma Képzőművészeti Egyetem) tárlataira: Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képének bemutatójára (1882) és Verescsagin kiállítására (1883), s ekkortájt ült modellt a fiatal Stróbl Alajosnak, aki az Operaház bejáratához tervezett Liszt és Erkel szobrokon dolgozott 1881-1884 közt. Stróbl műterme egy épületben volt Liszt lakásával (Régi Zeneakadémia). Az időszaki kiállításon néhány fiatal kortárs képzőművész alkotása is látható lesz, melyek részben Liszt vizuális élményekből merített tapasztalataihoz, részben Liszt személyiségéhez kapcsolódnak. A kiállítók: Antal László, Brückner János, Falvai Mátyás, Fatér Anna, Lakatos Áron, Piros Boróka, Tillmann Adél Hanna és Varga-Nádas Eszter.

A kiállítást 2014. május 20-án este 18.00-kor Kovács Imre művészettörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docense nyitja meg, majd zongorán Szabó Ferenc János adja elő Liszt Ferenc Il penserosóját és 16. magyar rapszódiáját (néhány nappal később, május 24-én 11-től a zongoraművész matinékoncertjén a kiálításhoz kapcsolódó további műveket tűz műsorra).

A kiállítás 2015. május 13-ig látogatható.

Címkék