A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György

Keller András és a Bartók Rádió is Prima Primissima Díjas lett

2022. december 5.

Idén is tíz kategóriában vehették át a rangos elismerést a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői, köztük van a Zeneakadémiához szorosan kötődő Bartók Rádió és Keller András hegedűművész-karmester.

Ebben az évben a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki a jelöltek, mert több kategóriáját is kibővítették. A színház- és filmművészet kiegészült a táncművészettel, a képzőművészet az iparművészettel, a sajtó pedig az ismeretterjesztéssel.

Magyar zeneművészet kategóriában Keller András hegedűművész, karmester, míg magyar ismeretterjesztés és média kategóriában a Bartók Rádió érdemelte ki az elismerést.

Keller András hétévesen kezdett hegedülni, 14 évesen felvették a Zeneakadémiára. 1983-ban megnyerte a Hubay hegedűversenyt, majd Ferencsik János meghívására az Állami Hangversenyzenekar koncertmestere és az Országos Filharmónia szólistája lett. 1984 és 1991 között a Budapesti Fesztiválzenekar koncertmestere volt. 1987-ben megalapította a Keller Quartetet, amellyel 1990-ben megnyerték a világ két legjelentősebb vonósnégyesversenyét. Karmesterként 2003-ban debütált az Orchestre di Padova e Veneto élén. 2007 óta a Concerto Budapest zeneigazgatója, tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, jelenleg pedig a londoni Guildhall School of Music and Drama professzoraként az International Bartók Chair birtokosa. A többek közt Kossuth-díjjal is kitüntetett érdemes művész munkásságát világszerte 65 nemzetközi elismeréssel jutalmazták.

A Zeneakadémiával stratégiai partnerséget ápoló Bartók Rádió küldetése a színvonalas és tartalmas szórakoztatás, zenei ismeretterjesztés. A közszolgálati rádió célja, hogy kulturális értékeket közvetítsen és teremtsen minél szélesebb közönségnek, valamint szolgálja és dokumentálja a magyar zenei életet. 1973-ban vált önálló csatornává, és 35 éve, 1987-ben vette fel Bartók Béla nevét. Őrzi nemes hagyományait, szoros kapcsolatot ápol a rangos hazai zenei műhelyekkel. Hangversenyeket, operákat közvetít élőben és felvételről itthonról és a nagyvilágból, támogatja a magyar kortárs zenét és a tehetséges fiatal muzsikusokat, stúdiókoncerteket szervez.

 

Devich Márton és Keller András (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

Magyar építészet kategóriában Sugár Péter építész, egyetemi tanár, magyar képző- és iparművészet kategóriában Hager Ritta textilművész, magyar oktatás és köznevelés kategóriában Härtlein Károly mesteroktató, magyar tudomány kategóriában Lovász László matematikus, magyar sport kategóriában Hegedüs Csaba olimpiai bajnok birkózó, mesteredző, magyar irodalom kategóriában Dobai Péter költő, író, dramaturg, magyar népművészet és közművelődés kategóriában Kovács Gyula erdész, a régi magyar gyümölcsfajták őrzője, magyar színház-, film- és táncművészet kategóriában pedig Gálffi László színművész kapta az egyenként 15 millió forinttal járó elismerést. Az ugyancsak 15 millió forinttal járó Közönségdíjat Hadas Krisztina televíziós újságíró, szerkesztő kapta.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: nemcsak a díjazottakat ünnepeljük idén, hanem a húszéves Prima Primissima Díjat is, amely Demján Sándor kezdeményezésére jött létre és széles körű társadalmi összefogásra talált.

Hozzátette, hogy bár a járvány kevésbé fenyeget, nem lehet felhőtlenül ünnepelni, a szomszédban háború van, és sokan egzisztenciálisan nehéz helyzetbe kerülnek az ország gazdasági helyzete, az energiaválság, az ellátási bizonytalanság és a magas infláció miatt.

Ebben a helyzetben nagy a felelősségünk abban, hogy támogassuk a tudósokat, művészeket, sportolókat, hogy a nehézségek miatt ne kelljen a tevékenységüket abbahagyni – mutatott rá. Kitért arra is, hogy idén összesen 652 érvényes jelölés érkezett a korábbi díjazottak és a szakmai szervezetek részéről.

„Ezeknek a teljesítményeknek az elismerése és bemutatása megerősíti a nemzeti önbecsülésünket, a tenni akarásunkat és ösztönzést ad a jelennek és a következő nemzedékeknek is. Táplálja azt a reményt, hogy tisztességes versenyben kemény munkával és kitartással minden elérhető” – hangsúlyozta.