Kamarazene-versennyel tiszteleg Weiner Leó emléke előtt a Zeneakadémia

2016. április 4.

Április 11. és 15. között rendezi meg a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyt a Weiner Alapítvány és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszéke.

A Zeneakadémia legendás kamarazene-tanára előtt tisztelgő megmérettetés rangját jól jelzi, hogy az első alkalommal 1963-ban megrendezett verseny résztvevői – és díjazottjai – között szerepelt a Bartók Vonósnégyes. A legendás kvartett alapítója, Komlós Péter hegedűművész – aki zeneakadémistaként Weiner tanítványa volt – ezúttal a zsűriben foglal helyet, eleven összekötő kapcsot képezve a weineri örökség és a 21. század fiatal muzsikusai között.
 


A 2016-ban zongora duó, vonósnégyes és vonóstrió kategóriában meghirdetett verseny zsűrielnöke Rohmann Imre zongoraművész, a salzburgi Mozarteum professzora lesz, a bizottság munkájában Gulyás Márta, Csalog Gábor, Devich János, Fülei Balázs, Kováts Péter, és Masopust Péter vesznek részt.

A versenyre tíz duó, hat vonósnégyes és három vonóstrió jelentkezését fogadták el a szervezők, mindhárom kategóriában két-két fordulóban mérik össze tudásukat a magyarországi közép-, illetve felsőfokú zenei intézményben tanulmányaikat folytató vagy képesítést szerzett fiatal muzsikusok. A három-három legjobbnak ítélt nevező pénzbeli ösztöndíjat nyer, az első helyezettek pedig további koncertlehetőségeket kapnak itthon és külföldön. A verseny minden fordulója nyilvános, a szervezők a Régi Zeneakadémia Kamaratermébe várják mindazokat, akik kíváncsiak arra, miként él tovább a Weiner Leó szellemi hagyatéka, és a méltán világhíres magyar kamarazenei kultúra a legfiatalabb muzsikusgeneráció produkcióiban.

A Régi Zeneakadémia Kamaratermében rendezendő verseny április 11-én délelőtt 10.00 órakor kezdődő megnyitóján Rohmann Imre zsűrielnök köszönti a résztvevőket és az érdeklődőket, majd Komlós Péter emlékezik Weiner Leóra, ezt követően Kruppa Bálint és Csabay Domonkos – a 2013-as Weiner-verseny hegedű-zongora kategóriájának első helyezettjei – szólaltatják meg a névadó fisz-moll szonátáját. Az ünnepélyes díjkiosztó gálahangverseny április 15-én este 7 órakor kezdődik, a fordulók részletei és beosztása az lfze.hu/weiner-verseny-2016 oldalon találhatók meg.

Címkék