Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek

Június 21-én avatják fel Balassa Sándor zeneszerző, a Zeneakadémia egykori oktatója síremlékét

2022. június 9.

A Farkasréti temető művészparcellájában 15 órakor leplezik le Madarassy István Kossuth-díjas szobrászművész alkotását.

A Magyar Művészeti Akadémia, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a család által szervezett eseményen a köztestület részéről Kovács Zoltán zeneszerző mond beszédet, az egyetem képviseletében Dr. Kutnyánszky Csaba rektorhelyettes, Kiss Gy. László tárogatóművész pedig Balassa Sándor Ha Szól a tárogató című művéből két tételt szólaltat meg. A síremléket és a résztvevőket Takaró János református lelkész áldja meg.

 

 

Balassa Sándor, a Zeneakadémia egykori oktatója 86 évesen hunyt el 2021. május 14-én.

Első intenzív zenei tanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte karvezető előkészítő szakos hallgatóként, majd 1960-tól 1965-ig Szervánszky Endre zeneszerzés növendéke volt a Zeneakadémián. Már diákként a Magyar Rádió alkalmazásába lépett, ahol mintegy két évtizeden át zenei rendező volt. 1981 és 1995 között a Zeneakadémián hangszerelést tanított a zeneszerző növendékeknek. Munkásságának elismerését számos kitüntetése jelzi: 1972-ben Erkel Ferenc-díjat, 1978-ban Érdemes Művész kitüntetést, 1983-ban Kossuth-díjat, 1988-ban és 1998-ban Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat, 1989-ben a Kiváló Művész kitüntetést, 2012-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át, 2014-ben pedig a Nemzet Művésze kitüntető címet adományozták neki.