Az ízlés valaminek a tagadása. A zseni állít, mindig csak állít.

Liszt Ferenc

Jótékonysági koncert a Zeneakadémián a törökországi földrengés áldozataiért

2023. április 19.

Április 27-én a Solti teremben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem török hallgatói többek közt Bach, Bartók, Rahmanyinov és Sibelius kompozícióit játsszák, a bevételt a károsultaknak juttatják el.

Az idei év egyik legtragikusabb természeti katasztrófája volt a Törökországban és Szíriában pusztító februári földrengés, amelyben több mint negyvenötezren elhunytak, és legalább százhúszezren megsérültek.

A Zeneakadémia és a Budapesti Török Nagykövetség közös szervezésű jótékonysági koncertjén az egyetem török hallgatói lépnek fel április 27-én 19 órától a Solti teremben, a teljes jegybevételt a földrengés áldozatainak ajánlva fel. Az adományt a diplomáciai képviselet juttatja majd el hivatalos törökországi segélyszervezetekhez.

 

 

A hangverseny műsorán szerepel zongorakíséretes változatban Sibelius d-moll hegedűversenyének első tétele, Sosztakovics 1. csellóversenyének első tétele és Bartók Brácsaversenye, továbbá egy török népdal, Ahmet Adnan Saygun 20. századi török zeneszerző Csellópartitájának negyedik tétele, J. S. Bach 2. csellószvitjének Sarabande-ja, Rahmanyinov Études-tableaux című két zongoraetűd-sorozatának több darabja, valamint Boëllmann f-moll zongoranégyese.

Összesen négy zeneakadémista növendék szóló- és kamarajátékát hallhatjuk: a hegedűs Duru Önhon Ábrahám Márta növendéke a Rendkívüli Tehetségek Képzőjében, a brácsás Mevsim Engin idén diplomázik Bársony Péternél, a csellista Arda Büyükgüral első egyetemi évét tölti Kertész Ottó osztályában, a zongorista Berkay Özkan pedig Farkas Gábor és Gulyás István hallgatójaként végzett, jelenleg doktori tanulmányait folytatja.

Jegyek a Zeneakadémia jegypénztárában, illetve online ide kattintva érhetők el.