Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György

Ismét nemzetközi hírű zenészekkel bővül a Zeneakadémia tanári kara

2019. június 7.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szenátusának legutóbbi döntése értelmében több olyan kiemelkedő művész is tanít majd a 2019-2020-as tanévtől, aki még nem volt az intézmény oktatója.

A Zeneakadémia oktatói karának oszlopos tagja számos, a nemzetközi élvonalat képviselő muzsikus, köztük Prof. em. Ks. Marton Éva operaénekes, Perényi Miklós gordonkaművész, Meláth Andrea operaénekes, Kelemen Barnabás hegedűművész, Szabadi Vilmos hegedűművész és Boldoczki Gábor trombitaművész.

 

Fotó: Zeneakadémia / Erdős Dénes
 

E rangos művészekhez most olyan muzsikusok csatlakoznak az egyetem Szenátusának utóbbi döntései értelmében, akik a magyar zenészek újabb generációjához tartoznak. Nemzetközileg ismert, kiforrott, a pályájuk csúcsán álló művészek, akik eddig nem voltak a Zeneakadémia oktatói.

A benyújtott pályázatok alapján a Szenátus támogatta, hogy az egyetem tanárává váljon mások mellett Balázs János zongoraművész, Baráti Kristóf hegedűművész és Szőke Zoltán kürtművész, a közemúltban pedig már oktató lett Szentpáli Roland tubaművész és Gyivicsán György harsonaművész. Emellett vendégoktató (visiting professor) címet adományoztak öt évre Zempléni Szabolcs kürtművész és David Fray francia zongoraművész részére.

 

Fotó: Zeneakadémia / Erdős Dénes
 

A Zeneakadémiának Liszt Ferenc óta hagyománya, hogy olyan kiemelkedő zenészeket foglalkoztat, akik egyúttal kiváló pedagógusok is – mondta Dr. Vigh Andrea rektor a június 7-én tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: itt a tehetségekkel az egyéni oktatások részeként akár több tanár is foglalkozik egyszerre, ezért is tud az egyetem a nemzetközi zenei életben rendkívül versenyképes utánpótlást kinevelni. „A Zeneakadémia Liszt Ferenc útját járja, aki az intézmény megalapításakor hazaszólította a legjobbakat, ők pedig boldogan jöttek. Magyarország zenei tehetségekből kifogyhatatlan azóta is” – hangsúlyozta a rektor, arra emlékeztetve, hogy a neves művészek tanárként támaszt adnak az egyetemi képzésnek.

Dr. Vigh Andrea örömmel jelentette be a rézfúvós tanszéki csoport jelentős megújulását: Szőke Zoltán, Szentpáli Roland, Gyivicsán György és Zempléni Szabolcs érkeztével, illetve a már régebb óta tanító Boldoczki Gáborral frissült és fiatalodott az oktatói gárda.

 

Fotó: Zeneakadémia / Erdős Dénes
 

Balázs János elmondta: a Zeneakadémia tanárának lenni a Liszttől eredő módszertani ív továbbadását jelenti. Koncertező művészként pedig a gyakorlati tapasztalataival is segíteni kívánja a tanulókat – tette hozzá.

Baráti Kristóf pedig úgy fogalmazott: fontosnak tartja a zene mellett a gondolkodásra nevelést, hogy ne „klón”, ne csak ügyes növendék kerüljön ki a tanár kezei alól, hanem nyitott, kreatív, gondolkodó művész.

A közeljövőben további világhírű muzsikusok belépése várható az oktatók sorába.

 

Fotó: Zeneakadémia / Erdős Dénes
 

_________________________

Az új tanárok rövid életrajza:

Balázs János zongoraművész 1988-ban született Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult és diplomázott. Több nemzetközi zongoraverseny győztese, eddigi pályafutása alatt játszott már Európa legnagyobb hangversenyhelyszínein, számos rangos elismerés birtokosa, a kitüntetései között van a Kossuth- és a Liszt-díj is.

Baráti Kristóf hegedűművész 1979-ben született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Tátrai Vilmos és Szenthelyi Miklós voltak a mesterei. A Stradivarius Társaság jóvoltából a Lady Harmsworth nevű, 1703-as Stradivari mesterhegedűn játszik. Számos kiemelkedő nemzetközi versenyen nyert díjat, rendszeresen fellép a világ nagy koncerttermeiben és fesztiváljain, elismerései között van a Kossuth-díj és a Bartók–Pásztory-díj.

Szőke Zoltán kürtművész 1977-ben Budapesten született, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Zempléni Tamás, Ambrus Károly, majd Friedrich Ádám növendéke volt, 2002-ben végzett. Már a diplomázása előtt a Magyar Állami Operaház zenekarának első kürtöse volt, jelenleg a Budapesti Fesztiválzenekar tagja.

Szentpáli Roland tubaművész 1977-ben született Nyíregyházán. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára járt, nemzetközi versenyek első helyezettje lett már akkoriban, jelenleg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagja. Zeneszerzőként is aktív és nemzetközileg elismert, emellett rendszeresen tart mesterkurzusokat világszerte.

Gyivicsán György harsonaművész 1977-ben született Orosházán, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatója volt, tanulmányokat folytatott később Freiburgban és Bernben is, doktori védése 2013-ban volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Számos verseny dobogós helyezettje, ösztöndíjas volt a Berlini Rádiózenekarnál. Világszerte koncertezik szólóban, kvartettekben, illetve mesterkurzusokat is tart.

Vendégoktatók:

Zempléni Szabolcs kürtművész 1981-ben született Budapesten, 2005-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Tarjáni Ferenc növendékeként, de Christian Dallmann vendéghallgatója is volt a Berlini Zeneakadémián. Több nemzetközi verseny nyertese, 2003 és 2005 között kisegítőként közreműködött a Frankfurti Operaházban és a Drezdai Stadtskapellében, majd a Bambergi Filharmonikus Zenekar első kürtöseként folytatta pályafutását.

David Fray zongoraművész 1981-ben született a franciaországi Tarbes-ban, a párizsi Conservatoire-on diplomázott Jaques Rouvier növendékeként. A 2004-es montreáli versenyen átütő sikert aratott, azóta keresett és világhírű zongorista, főként Bach-interpretátorként ismert.