A képzés az Akadémián igen nehéz, időnként igen kemény volt: aki végigcsinálta, igazi zenészként került ki onnan.

Solti György

Gyermek- és ifjúsági programok 2015 őszén

2015. június 26.

A Liszt-kukacok Akadémiája felső tagozatos általános iskolásoknak szóló őszi sorozata zene és szöveg viszonyát járja körül négy koncerten, s szeptember közepétől folytatódnak a 6-10 éves gyerekeknek szóló szombat délelőtti kiscsoportos beavató foglalkozások is.

Sokszor mondják, hogy a zene olyan, mint a nyelv: egy nyelv, amelyen a hangszerek beszélnek. De mit mond, és hogyan képes mesélni a zene, ha nem támogatja meg a szöveg? Erre a kérdésre keresi a választ a Zeneakadémia négy alkalmas ifjúsági sorozata, a Liszt-kukacok Akadémiája őszi koncertsorozata, amely a felső tagozatos általános iskolásokat (s persze szüleiket, nagyszüleiket) várja. A sorozat – melynek részletei a következő linkekre kattintva tekinthetők meg – első koncertjén a barokk zene rejtelmeibe avatja be a hallgatókat, majd a kamarazene varázslatos világát követően a Zeneakadémia épületének titkai és az intézmény világhírnévre szert tett nagy tanárainak öröksége tárul fel, hogy végül arra derüljön fény, miként képes a zongora történeteket mondani. A 10-15 éves gyermekenek és kísérőiknek ajánlott négy délelőtti koncertre kedvezményes bérlet is váltható.
 


Szeptember közepétől folytatódik a Zeneakadémia Koncertközpont 6-10 éves gyerekeknek szóló szombat délelőtti kiscsoportos beavató foglalkozás-sorozata is. A Liszt Ferenc téri épület Előadótermében tartott kiscsoportos foglalkozások az általános iskolák 1-4. osztályába járó gyerekeknek szólnak. Tapasztalt zenepedagógusaink segítségével nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetjük meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatjuk be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan) a legkiválóbb zeneakadémista hallgatók közreműködésével, hanem beavatjuk őket a hangverseny intézményének működésének rejtelmeibe is. A foglalkozáson résztvevők játszhatnak a népszerű Zeneakadémia-makettel is: a gyerekek maguk tehetik a színpadra a LEGO-muzsikusokból álló szimfonikus zenekart, vonósnégyest, fuvósötöst, vagy bármely más, nekik tetsző formációt. A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt, ők az az nap esti, nagytermi koncert főpróbájára ülhetnek be (amennyiben a fellépőknek ez ellen nincs kifogásuk). A kizárólag a gyerekek számára megváltandó kilencszáz forintos jegyeket személyesen a Zeneakadémia Jegypénztárában, illetve a bankkártyával ezt a linket követve, a megfelelő időponthoz tartozó jegyvásárlás ikonra kattintva lehet megvásárolni.