Kodály módszere zseniális. … Minden jó zenélés az énekhangnál kezdődik.

Solti György

Érdemrendet és Érdemkeresztet kapott a Zeneakadémia több jelenlegi és volt oktatója

2022. augusztus 22.

Kollár Éva, Gráf Zsuzsanna, Lattmann Béla, Horányi Sándor, Hartyányi Judit és Kiss Katalin az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából vehette át a rangos állami kitüntetéseket.

Csák János kulturális és innovációs miniszter, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Vitályos Eszter parlamenti államtitkár adta át az elismeréseket pénteken a Pesti Vigadóban.

Az ünnepségen a tárcavezető úgy fogalmazott: a Magyar Érdemrend és Magyar Érdemkereszt a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismerésére szolgál. Hangsúlyozta a múlt örökségének és értékeinek fontosságát, megőrzésüket és ápolásukat, hozzátéve: az emberi jók biztosításához a kultúrán keresztül vezet az út. „Önazonosság nélkül a közösség nem képes kézben tartani a sorsát, megőrizni önrendelkezését, cselekvőképességét. Kultúra nélkül széthullik a közösség, mint a gyöngysor, amiből kihúzták a selyemszálat, a gyöngyök szétgurulnak, és betemeti őket a por” – emelte ki Csák János.

Vitályos Eszter arról szólt: az államalapítás alkalmából átadott elismerések is azt bizonyítják, hogy a Szent István király által megálmodott magyar állam még ma is tudja, hogy merre tart, és olyan polgárai vannak, akik vállukon viszik nemzetünket.

Hoppál Péter hangsúlyozta: ez a nap segít, hogy összemérjük elődeinkkel a magunk korát. „Szent István feladata embert próbáló volt, mégis apostoli királyságot, kiválasztott népet hagyhatott maga után. Mindebben választott értékrendje és szívós, kitartó munkássága segítette őt és az egész hazát arra, hogy ezer esztendő múltán is büszkén tekintsünk vissza az örökségére” – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ezer évvel ezelőtti, száz évvel ezelőtti nehézségek ugyan most is ismétlődhetnek, tehát háború dúl a környezetünkben, lehet gazdasági válság, de az egyén, a Szent István-i örökség birtokosa itt, Európa közepén hordozza azt a tudást, amivel védi, őrzi és gyarapítja a nemzeti örökséget.

Kollár Éva Liszt Ferenc-díjas karnagy, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének tiszteletbeli elnöke a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetést érdemelte ki.

Gráf Zsuzsanna Liszt Ferenc-díjas karnagy, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjének tanára, az Angelica Leánykar alapítója és vezetője, a Városmajori Gimnázium zenei tagozatának alapító vezetője és Lattmann Béla jazzbasszusgitár-művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének művésztanára a Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozatát vehette át.

Horányi Sándor jazzgitárművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének adjunktusa a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatát kapta meg.

Hartyányi Judit karnagy, művésztanár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karmester és Karvezetés Tanszékének nyugalmazott oktatója, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnökségi tagja, a székesfehérvári “Zenei Nevelésért” Alapítvány Kuratóriumának elnöke, a Magyar Kodály Társaság korábbi társelnöke és Kiss Katalin karnagy, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének nyugalmazott egyetemi docense (jelenleg óraadó oktatója) a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatát vehette át.