Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak

Előkelő helyezéseket értek el oktatóink és diákjaink a Generace Zeneszerzőversenyen

2020. április 23.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két tanára, akik doktoranduszok is, valamint két hallgatója kiemelkedően szerepelt a Visegrádi Négyek zeneakadémiáinak megméretésén, a csehországi Ostravában megrendezett idei Generace Zeneszerzőversenyen.

A 30 év alatti komponisták számára meghirdetett eseményen a magyar zsűritag Tihanyi László volt, mellette a cseh Milan Báchorek, Ivan Kurz, Hanuš Bartoň és Vít Zouhar, a lengyel Alexander Lasoń, illetve a szlovák Jevgenij Iršai voltak a testület tagjai.

Az idén április elején zajlott versenyre nagy számban jelentkeztek a fiatal alkotók, összesen 64 kompozíció érkezett be. A grémium pontozása után alakult ki a végső sorrend az egyes kategóriákban. E szerint a legfeljebb 30 éves zeneszerzők mezőnyében a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két oktatója is díjat nyert: első helyezést ért el Kecskés D. Balázs Komm című kompozíciójával, és a 3. lett Balogh Máté Bahnmusik című alkotásával. Dicséretben részesült Gelléri András (MA zeneszerző szak II. év, főtárgy tanára: Tornyai Péter) Burst of Evidence című szerzeményéért. A legfeljebb 21 éves alkotók kategóriájában 3. helyet szerzett Mihalicza Csenge (BA zeneszerzés szak II. év, főtárgy tanára: Tornyai Péter) Kvartett című kompozíciójával.

 

Címkék